OMEJEVANJE PORABE PITNE VODE

Na naši obali zaprti tuši na plažah, prepovedano pranje avtomobilov, zalivanje vrtov

M. V.
6. 7. 2022, 09.29
Posodobljeno: 6. 7. 2022, 10.25
Deli članek:

Suša v Istri narekuje izredne ukrepe, župani Istrane pozivajo, naj ljudje v kar največji možni meri varčujejo z vodo, tudi tisti, ki se ukvarjajo s kmetijstvom.

Bobo
Na plažah se ne morete več tuširati, tuši so namreč zaradi omejevanja porabe pitne vode zaprti.

Kot poročajo v Primorskih novicah, so danes začeli v Istri omejevati porabo pitne vode za vse nenujne zadeve. To pomeni, da so na javnih površinah zaprli vse vodnjake, pitnike in pršilce vode ter tuše na kopališčih, komunalnim in drugim podjetjem prepovedali pranje ulic in zalivanje zelenic, Istranom pa zalivanje vrtov, pranje dvorišč in avtomobilov ter polnjenje bazenov. Odprte so ostale le avtopralnice, ki vodo reciklirajo.

Istrski župani so vsak dan v stiku z Rižanskim vodovodom, kjer je bila vzpostavljena krizna skupina za 24-urno spremljanje razmer. Z vsemi navedenimi ukrepi naj bi Rižanski vodovod dosegel približno 20-odstotni prihranek v porabi vode.

O omejitvi porabe vode se je govorilo že najmanj zadnja dva tedna. Rižanski vodovod je že prejšnji petek porabnike pozval, naj z vodo varčujejo, in bil uspešen. Ker pa za pred dnevi napovedanih padavin v Istri in Brkinih, kjer je vodozbirno območje za reko Rižano, ni bilo, prav tako kakšnega večjega dežja naj ne bi bilo na vidiku še vsaj do sredine meseca, zato je možno, da bodo čez kakšen teden prisiljeni uvesti celo redukcije. Na to temo so se v javnem podjetju Rižanski vodovod že sestali z regijskim in občinskimi štabi civilne zaščite, pripravljajo različne 'scenarije', dogovorili so se o lokacijah morebitnih javnih izlivk (kakršna je v Cepkih v bližini vodarne), kjer bi bila pitna voda dostopna tudi v času redukcij. Po dve do tri takšne lokacije bi vzpostavili v vsaki občini in tam pozorno spremljali porabo vode.