Dokončen umik

Madžari lastništvo v Nova24TV prodali gorečemu podporniku Janše

S.R.
6. 7. 2022, 09.12
Posodobljeno: 6. 7. 2022, 09.37
Deli članek:

Že vse od poraza Janeza Janše in stranke SDS na aprilskih parlamentarnih volitvah niso potihnile govorice, da se trije madžarski podjetniki in tesni zavezniki Viktorja Orbana umikajo iz lastništva televizijski hiše Nova24TV. Še več, kot kaže, so postale meso.

Bobo
Boris Tomašič

Kot namreč poroča portal necenzurirano.si, se po tem, ko je novega lastnika dobila družba Nova obzorja, ki izdaja strankarski tednik Demokracijo, Madžari dokončno umikajo tudi iz strankarske televizije SDS, kar so jim potrdili tudi na ministrstvu za kulturo, kjer so izdali soglasje k zamenjavi lastništva dobrih 45 odstotkov delnic družbe Nova24TV. Delnice, ki so bile v lasti Petra Schatza, Agnes Adamik in Adama Gaborja Nemetha, romajo v roke novega lastnika in dolgoletnega člana SDS Borisa Tomašiča, tudi gorečega podpornika nekdanjega premierja Janeza Janše. Po informacijah portala je bil dogovor za posel sklenjen sredi maja, Tomašič pa bo, ko bodo postopki izpeljani, postal uradno največji lastnik celotnega propagandnega aparata SDS.

Spomnimo, nova koalicija je sredi maja podala zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, ki bi ugotavljala domnevno nezakonito financiranje strankarske politične propagande v medijih s finančnimi sredstvi podjetij v državni lasti, državnih institucij oziroma institucij ter subjektov iz tujine. V okviru preiskave želijo ugotoviti tudi okoliščine financiranja poslovanja družb NovaTV24.si, Nova hiša, Nova obzorja založništvo in TV Adria, s tem pa tudi, ali je prišlo do nezakonitega financiranja SDS iz tujine. Prejšnji teden je parlamentarno preiskavo, ki jo bo vodila poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek, odredil tudi državni zbor. So Madžari pohiteli tudi zaradi te preiskave?

Več o povezavah med navedenimi družbami, stranko SDS in Madžari iz kroga Viktorja Orbana, je na voljo na portalu necenzurirano.si.