To pa je izplen

Slovenska družina z regresom na jahto

P.K.
6. 7. 2022, 10.09
Posodobljeno: 6. 7. 2022, 10.59
Deli članek:

Vsi zaposleni so najkasneje do začetka tega meseca na svoje bančne račune prejeli regres, ki ga najpogosteje porabijo za poplačilo izdatka za obmorski ali gorski oddih. Nekateri dobijo kar visokega.

profimedia
Najvišji regres lahko zagotovi tudi nekaj luksuza.

V letu 2022 minimalni regres za letni dopust, ki je v Sloveniji določen z minimalno plačo, znaša 1.074,43 evra (neto znesek). Je pa lahko tudi višji, če tako določa kolektivna pogodba delodajalca, pri katerem je delavec zaposlen. Je pa omejitev tudi navzgor in sicer izplačilo regresa ne sme znašati več kot 100 odstotkov zadnje znane povprečne plače zaposlenih v Sloveniji, ki je po podatkih, ki jih najdemo na Statističnem uradu Slovenije za leto 2022, 1.927,08 evra, torej skoraj 2.000 evrov.

Vzemimo primer družine z dvema otrokoma, v kateri sta starša prejela vsak po 1.927 evra regresa, kar je skupno skoraj 4.000 evrov, torej precej zajeten mošnjiček. Kaj si lahko privoščijo za ta denar? Družina bi lahko dva tedna bivala v Bled Rose Hotelu, kar bi jih prišlo 3.590 evrov. Lahko bi uživali tudi Apartmaju Jezerci, prav tako na Bledu, kjer bi morali za dva tedna bivanja odšteti malo več kot 3.700 evrov. Gre za standarden apartma, ki, ob pogledu na slike, ne izgleda nič luksuznega.

Booking.com
Dva tedna bivanja v Apartmaju Jezerci na Bledu pride 3.700 evrov!

Jahta, vila

Najeli bi lahko tudi 11-metrsko jahto za celotedensko plovbo po hrvaškem morju, kar bi jih prišlo točno 4.000 evrov. Odpravili bi se lahko v luksuzno hišo na Vir (Hrvaška), za katero bi odšteli malenkost več kot 4.000 evrov (za 7 dni).

Po podatkih Statističnega urada Slovenije smo sicer Slovenci za turistične izdatke lani namenili v povprečju 87 EUR na osebo na dan. Tisti, ki so potovali zasebno po Sloveniji, so porabili okoli 82 EUR na osebo na dan, tisti, ki so potovali zasebno po tujini, pa 94 EUR na osebo na dan. 

Booking.com
Vila na Viru: 4.000 evrov za en teden.

Kredit za počitnice

Na enem od forumov se odvija debata o tem, koliko kdo porabi za dopust. »A eni res tako veliko plačujejo, dajo celo plačo za ta namen? S povprečno plačo privleče domov kaj čez jurja, potem pa rukne 2 tisoč evrov za letovanje? Ne rečem, da si poln denarja, ampak, koliko plač so ljudje pripravljeni dati za oddih,” se glasilo izvorno forumsko vprašanje. Njegovo avtorico so ostali uporbniki foruma seznanili še z eno prasko Slovencev, ki je, da za pobeg na lepše najamejo celo kredit.

»Za 1.000, 1.500 je družina težko na dopustu dva tedna. Pa še to ne gre za ne vem kakšen apartma, ampak čisto povprečen,« se ji v debato vključuje uporabnica strani. »Midva dobiva skupaj 3000 evrov regresa in to gre za dopust in nama ni žal, kljub temu, da nimava bajnih plač (skupaj okrog 2500 evrov mesečno),« pa ji je, koliko porabi, razkrila druga spletna uporabnica.

"Mi gremo za teden dni in si omislimo apartma na hrvaški obali za okoli 800 do 1000 evrov. Letos je za tako ceno težje dobiti nastanitev, so cene res podivjale, tako da bomo morda ostali kar doma," napiše še ena forumašica.

najemjahte.si
Za dva regresa v višini 4.000 evrov bi lahko najeli 11-metrsko jahto za en teden.