Menjave nadzornikov

Kokotu na čelu Pošte Slovenije šteti dnevi?

S.R.
30. 6. 2022, 18.37
Posodobljeno: 30. 6. 2022, 19.29
Deli članek:

Slovenski državni holding (SDH) je po poročanju portala necenzurirano.si zamenjal več članov nadzornega sveta Pošte Slovenije.

Mediaspeed
Tomaž Kokot

V holdingu so pojasnili, da je do odpoklica prišlo zaradi izgube zaupanja lastnika, "ki izhaja iz ugotovitev neodvisnega pravnega pregleda postopka imenovanja generalnega direktorja družbe, da nadzorni svet ni ravnal z zahtevano stopnjo skrbnosti," poroča STA.

To naj bi se po njihovih informacijah zgodilo le nekaj dni po prejemu izsledkov revizije, ki naj bi potrdila nepravilnosti pri imenovanju generalnega direktorja Pošte Slovenije Tomaža Kokota. Zamenjana je bila večina nadzornikov, imenovanih v času vlade Janeza Janše, ki so Kokotu tudi omogočili sporno imenovanje. Gre za Ervina Renka, bratranca generalnega sekretarja SDS Boruta Dolanca, ter Nika Samca in Igorja Škrinjarja, oba blizu SDS, še poroča portal.

Njihove položaje so zasedli Barbara Cerovšek Zupančič, članica uprave Deželne banke Slovenije (DBS), Barbara Nose, revizorka in lastnica družbe Constantia Primia, in Domen Trobec, nekdanji član uprave družbe Istrabenz Turizem. V kratkem naj bi v nadzornem svetu Pošte Slovenije zamenjali tudi Sebastijana Roudija, ki ga utegne zamenjati nekdanji predsednik uprave Intereurope Marko Cegnar. Svoj položaj nadzornice pa naj bi po informacijah portala obdržala odvenica Urška Kežmah, v nadzorni svet imenovana kot zadnja. V nadzornem svetu Pošte so poleg petih predstavnikov kapitala še trije predstavniki zaposlenih, pri katerih naj Kokot ne bi užival podpore.

Pri necenzurirano.si še poročajo, da naj bi posledično kmalu prišlo tudi do zamenjave generalnega direktorja Kokota, saj ta nikoli ni izpolnjeval pogojev za ta položaj. Nima pet let izkušenj na vodstvenih položajih v velikih podjetjih, ki jih je zahteval razpis. Na SDH naj bi zaradi številnih informacij o spornem dogajanju razmišljali tudi o uvedbi revizije poslovanja Pošte v obdobju, ko jo vodi Kokot. 

Neodvisen pravni pregled postopkov Kokotovega imenovanja je SDH naročil pri odvetniški pisarni Ulčar & partnerji, njegov nadzorni svet pa se je s končnim poročilom seznanil v torek in glede na izsledke izrazili pričakovanje, da bo uprava SDH sprejela ustrezne ukrepe. Več podrobnosti niso navedli, pa poroča STA.

Več o spornem imenovanju Kokota in tem, kako sta mu na položaj pomagala Janševa vlada in Janšev hišni odvetnik Franci Matoz, je na voljo na necenzurirano.si.