Sporna prodaja oljčnika v Strunjanu?

Na Koprskem več hišnih preiskav, kriminalisti tudi na domu izolskega župana

S.R.
30. 6. 2022, 17.05
Posodobljeno: 30. 6. 2022, 17.59
Deli članek:

Hišne preiskave so potekale pri treh osumljencih, po neuradnih informacijah Primorskih novic tudi na domu izolskega župana Danila Markočiča.

Primorske novice
Na izolski občini in domu župana Danila Markočiča po neuradnih informacijah potekajo hišne preiskave.

Iz PU Koper so danes sporočili, da so kriminalisti in policisti v sodelovanju s svojimi ljubljanskimi in novogoriškimi kolegi na območju Policijske uprave Koper izvedli več hišnih preiskav. Te so bile posledica utemeljenih razlogov za sum storitve uradno pregonljivih kaznivih dejanj in so potekale pri treh osumljencih, in sicer na naslovu njihovih bivališč ter na naslovih njihovih družb oziroma v prostorih, kjer so zaposleni.

Zaradi interesa predkazenskega postopka je to na tej točki vse, kar lahko razkrijejo, so še pojasnili. Po neuradnih informacijah Primorskih novic preiskave potekajo na izolski občini in na domu župana Danila Markočiča ter naj bi bile povezane s prodajo Markočičevega oljčnika v Strunjanu. Dodajajo, da naj bi policisti za čas preiskav pridržali tri osebe.

Izolsko podjetje BM21 v lasti Rusa Borisa Leonida Kopilevicha in domačina Marjana Miliča je leta 2020 kupilo oljčnik v Strunjanu, ki ga je izolski župan Markočič pred tem imel v zakupu od sklada kmetijskih zemljišč, nato pa od nakupa odstopil. Oljčnik je šel zato v prodajo, Markočičevo naložbo vanj pa so ocenili na skoraj 244.000 evrov, medtem poroča STA.

Kot še poroča STA, so mediji leta 2020 poročali, da izolska občina svoje nepremičnine prodaja poslovnežem z dobrimi povezavami na občini. Strokovnjak za oljkarstvo Janko Bočaj je takrat za Televizijo Slovenija ocenil, da je takšna cena močno pretirana in v Istri nedosegljiva.