Vrača se v Koper

Krek pojasnil, zakaj je odstopil, za njim je mesec dni "neznosnih političnih pritiskov"

S.R./STA
30. 6. 2022, 16.43
Posodobljeno: 30. 6. 2022, 19.53
Deli članek:

Včeraj še neuradno vest STA, da je direktor NIJZ Milan Krek odstopil, so danes tudi uradno potrdili po izredni seji sveta NIJZ. Novi v. d. generalnega direktorja NIJZ je postal Branko Gabrovec, Krek pa se vrača na svoje staro delovno mesto v Kopru.

STA
Milan Krek

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je v odstopni izjavi zapisal, da je odločitev sprejel "po mesecu neznosnih političnih pritiskov, ki so jih predstavniki oblasti ter njihovi odposlanci izvajali" nad njim po menjavi vlade. Zapisal je še, da je na mestu direktorja vztrajal tako dolgo, ker je mnenja, "da se politika ne bi smela vmešavati v imenovanje direktorja NIJZ in bi moral biti izbran na razpisu in delati cel mandat, kar bi zagotavljalo ciklični razvoj NIJZ".

Meni, da bi v tem trenutku z vztrajanjem na funkciji povzročal škodo NIJZ zaradi "nadaljnjega blatenja v javnosti in posledično zbujanjem dvoma v sporočila in priporočila NIJZ". V luči ponovnega porasta koronavirusnih okužb je to škoda, ki je noben specialist javnega zdravja ne bi želel povzročiti. "Ker ne vidim drugega izhoda, moram kljub vsemu odstopiti," je dodal. Napovedal je še, da bo po temeljitem razmisleku verjetno sprožil ustrezna pravna sredstva zoper vpletene, "ker je tovrstno vedenje oseb na oblasti nesprejemljivo kot tudi kaznivo". Za STA je dodal, da ima v mislih kazensko ovadbo.

Krek se vrača v Koper

Na današnji izredni seji sveta NIJZ so imeli poleg Krekove odstopne izjave na mizi tudi imenovanje v. d. generalnega direktorja NIJZ. Svet je na to mesto imenoval Branka Gabrovca, sicer tudi zaposlenega na NIJZ in mariborski fakulteti za zdravstvene vede, ki v koalicijski stranki SD predseduje odboru za zdravje.

Kar zadeva Kreka, se vrača na svoje preteklo delovno mesto vodje območne enote NIJZ v KopruPredsednik sveta NIJZ Mitja Blaganje se je v izjavi po seji sveta Kreku zahvalil za delo, ki ga je opravil v preteklih težkih dveh leti, zaznamovanih z epidemijo covida-19. "Hkrati pa se zahvaljujem tudi Branku Gabrovcu, da je podal soglasje k imenovanju in zbral pogum, da v teh časih kot vršilec dolžnosti prevzame vodenje NIJZ," je dejal. Dodal je, da je bil Gabrovec edini kandidat, ki je v tako kratkem času podal soglasje in bil pripravljen prevzeti opravljanje te funkcije. Ob tem ima občutek, da bo odstop oz. današnje imenovanje imelo tudi zelo široko podporo med zaposlenimi na NIJZ. Po njegovih besedah je zdaj priložnost, da pozabimo na pretekli dve leti in se zazremo v prihodnost. Tako Gabrovec kot pred kratkim imenovani v. d. strokovnega direktorja Ivan Eržen sta po oceni Blaganjeta položaja nastopila v težkih in negotovih časih.

Gabrovec je po seji napovedal, da bo NIJZ upravljal kar se da transparentno in učinkovito ter poskrbel, da bodo zaposleni delali v prijetnem in spodbudnem okolju. Z razrešitvijo se mora sicer seznaniti in k njej podati soglasje tudi vlada, je pojasnil Blaganje. Primopredaja med Krekom in Gabrovcem je predvidena v ponedeljek.

Blaganje Krekove izjave o političnih pritiskih zelo težko komentira, saj sta opravila dva "zelo iskrena, zelo spoštljiva in poglobljena pogovora", v katerih sta izmenjala številne poglede in stališča, tako o zadnjih dveh letih kot o tem, kakšna so pričakovanja glede vodenja epidemije. "V vseh teh pogovorih nisem zaznal nič od tega, torej nobenih pritiskov, še najmanj pa česa takega, kar bi bilo neprimerno," je dejal.

Naknadno je Krek v izjavi za STA še dodal, da se je politika vmešala v strokovno delo inštituta in dosegla to, kar je hotela. Vodenje NIJZ je prevzel v najtežjem obdobju, je izpostavil. Kot pravi, je ponosen, da je delo skupaj z ekipo opravil vrhunsko.