slovenski politiki s propadlimi zakoni

Ločitve, ki pretresajo slovensko politično sceno

Roman Tomac
30. 6. 2022, 19.02
Deli članek:

Slovenski politiki seveda niso imuni na ljubezenske težave. Kar nekaj se jih je moralo spopasti bodisi z ločitvijo bodisi z govoricami o razpadu zakona.

Katja Kodba - SNG Drama Ljubljana
Na družabni sceni je ob novici o ločitvi Milana M. Cvikla in Jerce Legan Cvikl završalo.

Časopisne stolpce v rumenih medijih te dni polnijo podrobnosti razhoda enega najbolj medijsko izpostavljenih parov pri nas: vidnega člana stranke SD in kandidata za viceguvernerja Banke Slovenije Milana M. Cvikla in nekdanje novinarke Jerce Legan Cvikl. Čeprav je bil par vedno pod budnim očesom novinarjev, ki spremljajo dogajanje med slovenskim jet setom, je bila novica, ki so jo prvi objavili v reviji Lady, veliko presenečenje.

Primož Lavre
Vila Jera, ponos Milana Cvikla in Jerce Legan Cvikl

Pravljični zakon

Par je v zakonski stan stopil leta 2009 z veličastno poroko na Brdu pri Kranju, njun popolni začetek skupnega življenja pa je zaznamoval tudi precej grd razhod Milana M. Cvikla z nekdanjo partnerico. Ločitev je bila medijsko odmevna, v enem od nesoglasij je morala posredovati celo policija, v sporu pa so bili udeleženi tudi njuni otroci. Jerca in Milan sta v zakonu zdržala 13 let in imata dva otroka, Rubena in Titana. Precej ponosna sta tudi na vilo, ki sta jo zgradila pod Ljubljanskim gradom in katere vrednost strokovnjaki ocenjujejo na več milijonov evrov. Čeprav so med gradnjo vile nanjo vpisali hipoteko v vrednosti 650 tisoč evrov, je luksuzna nepremičnina danes, osem let kasneje, bremen prosta, kot lastnik pa je vpisan izključno gospod Cvikl.

Leo Caharija
Robert Golob ne želi komentirati govoric o razpadu zakona.

Zakonske težave v Svobodi

Milan Cvikl seveda ni edini slovenski politik, ki se je moral soočiti z ločitvijo. Te dni se veliko govori o tem, da naj bi se s svojo soprogo razhajal aktualni predsednik vlade Robert Golob. Govorice v javnost plasirajo predvsem desni mediji, zmagovalec zadnjih volitev in predsednik Gibanja Svoboda pa jih ne komentira oziroma navedb medijev ni ne potrdil ne zanikal. Z enakimi očitki se je morala soočiti podpredsednica Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič, a tudi ona namigovanj ni komentirala. »Zakonski stran je moja stvar in tako bo tudi ostalo. O tem bom spregovorila, če bom ocenila, da je ta informacija v korist državljanom. Poseganja v svojo intimo, življenje, ki je lahko zelo boleče ali pa zelo veselo, pa za zdaj ne dovolim,« je dejala v enem od nedavnih medijskih nastopov.

Osebni arhiv
Marta Kos je ločitev doživela kot osebni poraz.

Švicarski mož

Z ločitvijo se je sicer že pred nekaj časa morala soočiti druga podpredsednica Gibanja Svoboda, Marta Kos, ki bila poročena z Aaronom Markom, ustanoviteljem slovenske podružnice Microsofta. Povezana sta bila tako zasebno kot poslovno, si zgradila razkošno vilo v Vodicah, bivši soprog je Marto spremljal tudi med delom veleposlanice, po 16 letih pa sta se ločila. Kot je nedavno povedala predsedniška kandidatka, jo je ločitev močno prizadela, saj jo je jemala kot osebni poraz. Rane si je očitno hitro zacelila, saj je danes srečno poročena s švicarskim diplomatom Henrijem Getazom.

Mediaspeed
Miro Cerar se je ločil dvakrat.

Predsednik vlade nemirnega srca

Miro Cerar, ki slovi kot zelo umirjen in delaven človek, pa je doživel kar nekaj »romantičnih« prelomnic v življenju. Najprej je srečo v ljubezni poskusil s prvo ženo Majo. Pa ni šlo. Potem se je leta 1996 poročil z Danico. A tudi ta poskus iskanja večne ljubezni je, kljub dvema otrokoma, propadel – tik pred vzponom njegove politične kariere. Medtem ko je vodil našo državo, so ga pogosto videvali s temnolasko Vesno Arnšek iz Krškega, s katero se je pokazal tudi na prireditvi Slovenka leta. A kot se je izkazalo, je bila to bolj kratkotrajna romanca, saj se je še v času mandata v njegovo srce prikradla Mojca Stropnik, s katero ima danes tudi hčerkico Majo.

Mediapseed
Ločitev Zmaga Jelinčiča in Monike Zupanc je prerasla v telenovelo.

Komu hiša, komu ljubezen?

Ko pregledujemo najbolj razvpite ločitve politikov, ne moremo mimo Zmaga Jelinčiča in konca njegove zveze s trideset let mlajšo Moniko Zupanc. Spoznala sta se, ko je imela Monika komaj 19 let, Zmago ji je po lastnih besedah neumorno dvoril in leta 2003 sta se poročila. Zgradila sta hišo v Ljubljani, dobila dve krasni hčerki in začela graditi še luksuzno hišo na Obali. A kot kaže, se je Zmago preveč posvečal gradnji, saj je Monika začela svoj čas preživljati v družbi postavnega Roka Mikliča. Burna ločitvena vojna in boj za hišo na slovenski obali sta se odvijala na očeh javnosti, trenutni rezultat pa je videti tako: Zmago je dobil hišo in Monika ljubezen.

M24/Mare Vavpotič
Matjaž Nemec in Iryna Osypenko kljub ločitvi ostajata dobra prijatelja.

Prijatelja za vedno

Ob začetku preteklega mandata državnega zbora, leta 2018, se je končala zveza nekdanjega poslanca in sedanjega evroposlanca iz stranke SD Matjaža Nemca ter ukrajinske manekenke Iryne Osypenko. Par sta bila devet let, poročena pa dve leti manj. Ob razhodu sta bila v medijskih izjavah drug do drugega zelo spoštljiva. »Po skupnih letih, ko sva drug ob drugem rasla, se spodbujala in podpirala, se najina pot sporazumno zaključuje v tovarištvu in spoštovanju, s prijaznimi spomini na vse, kar sva preživela v dvoje,« je za medije povedal Nemec. Danes je v zvezi z Nino Tršelič in lani se jima je rodil sin Maj.