ni pozabila na svoje kabinetne sodelavke

Klavrna kadrovska zapuščina Simone Kustec na ministrstvu

Dejan Karba
21. 6. 2022, 17.02
Deli članek:

Medtem ko je kljub alarmantnemu pismu visokošolskega sindikata, ki opozarja tudi na korupcijo, usoda sredstev za mariborsko in koprsko univerzo, ki so jim jih želeli trasirati iz kabineta prejšnje šolske ministrice, še zmeraj pod vprašajem, je Simoni Kustec v zadnjih dnevih ministrovanja v visoke plačne razrede uspelo za nedoločen zaposliti svoje zdaj že nekdanje kabinetne sodelavke. Doslej je bil na MIZŠ zamenjan zgolj en direktor, ki ga je v vrh direktorata imenovala Simona Kustec, enega pa je nova, 15. slovenska vlada zgolj razrešila.

Bobo
SImona Kustec je na MIZŠ zapustila kadrovsko razdejanje. Nova vlada je do zdaj zamenjala le enega direktorja direktorata, ki ga je zaposlila Kustečeva, enega pa je nova vlada razrešila
Viri z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport poudarjajo, da Simona Kustec na ministrstvo ni pripeljala niti enega samega človeka, ki bi se na področje dobro spoznal. 

»Z odnosi z javnostmi in novinarji se ukvarjata predvsem in samo uslužbenki, ki sta tukaj že več let, medtem ko je mladenič, ki ga je v oddelek službe za odnose z javnostmi na ministrstvu proti koncu mandata prek stranke pripeljala prejšnja ministrica, tam še zmeraj zgolj za okras,« pravi vir z ministrstva, ki se čudi neverjetni lahkotnosti, s katero je prejšnja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec izbirala in zaposlovala kadre. »Niti enega človeka, ki bi o stvari dejansko kaj vedel, ni pripeljala. Niti enega samega,« dodaja.

Kadriranje Simone Kustec – napuh in pomanjkanje znanja

Ko je marca 2020 Simona Kustec zasedla položaj ministrice za izobraževanje, znanost in šport, je na primopredajo pripeljala oba državna sekretarja (Jure Gašparič, Damir Orehovec) in prihodnjega vodjo svojega kabineta Aleša Vidmarja. Jure Gašparič je bil po tem, ko se je zapletel v spor s predsednikom vlade Janezom Janšo zaradi zamude pri objavi razpisa za vpis v visokošolske programe, na hitro razrešen, praktično čez noč pa je moral ministrstvo zapustiti tudi Aleš Vidmar. »Kaj točno se je zgodilo med njim in Kustečevo, ne vem, je pa Vidmar kasneje v spremstvu varnostnika v svojo pisarno prišel po stvari ves zabarikadiran, da ga kdo ne bi spoznal, saj mu je Kustečeva vzela službeno kartico in v notranjost stavbe sam niti ni mogel priti,« pravi vir.

Podobna usoda je doletela tedanjega generalnega direktorja direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo Antona Baloha, dolgoletnega ravnatelja iz Primorske. Ta je po enem od jutranjih kolegijev v kabinetu ministrice Kustečeve od državnega sekretarja Orehovca, ker je ministrica zaradi vladne seje kolegij zapustila prva, izvedel, da je Kustečeva s seboj na vlado vzela tudi Balohovo razrešnico. »A si predstavljate ta napuh, ki je obdajal našo prejšnjo ministrico?« se sprašuje vir, ki pravi, da je Baloh ob tej novici obstal in obnemel.

Odhajali so tudi zaradi ministričinega ljubosumja, nekateri se že vračajo na funkcije

Z MIZŠ oziroma z mesta generalne direktorice direktorata za visoko šolstvo se je morala v času ministrovanja Simone Kustec posloviti ena najboljših strokovnjakinj pri nas za visoko šolstvo, Jana Javornik, na katero je bila Kustečeva sila ljubosumna, pravijo viri: »Javornikova je imela svoj resor v malem prstu, in ko je Kustečeva dojela, da ji pravzaprav ne sega niti do gležnjev, jo je nagnala.« Na mesto Javornikove je Kustečeva imenovala Franca Janžekoviča, do tedaj profesorja s Slavinčeve fakultete za naravoslovje v Mariboru, ki ga je 15. vlada v začetku tega meseca že razrešila, a na njegovo mesto še ni imenovala nikogar.
Enaka usoda kot Javornikovo in Baloha je doletela generalno direktorico direktorata za šport Poljanko Pavletič Samardžija, na enako podel način se je s položaja generalnega direktorja direktorata za investicije moral posloviti Iztok Žigon»najboljši v svojem poslu«, kot o Žigonu pravijo viri z MIZŠ.

Na mesta odhajajočih je Kustečeva kot za stavo zaposlovala ljudi, ki so večinoma prihajali iz kroga državnega sekretarja Mitje Slavinca, ki je po strankarski liniji (SMC oziroma Konkretno) nadomestil Gašpariča, kar je privedlo tudi do takšnih absurdov, da je določene direktorate zaupala povsem neprimernim posameznikom: Helena Kujundžič Lukaček, ki je kot generalna direktorica direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo stopila v zase precej prevelike čevlje, je imela velike težave že s pisanjem osnovnih dokumentov, kot so denimo navodila ravnateljem. Ko je Kujundžič Lukačkova lani odšla v novo službo na zavod za zaposlovanje, je direktorat za osnovno šolstvo prevzela nekdanja SDS-ova kandidatka za županjo Maribora, Andreja Špernjak.

Kabinetne sodelavke iz piara v direktorate ministrstva

STA
Igor Papič se še ni odločil, kaj bo s sredstvi, ki jih je kabinet Kustečeve želel trasirati do Slavinčeve fakultete v Mariboru in tiste na Primorskem, kjer se je zaposlila Simona Kustec.

Izmed kadrov, ki jih je Kustečeva zapustila svojemu nasledniku Igorju Papiču, se je doslej, v času nove, 15. vlade, moral posloviti le generalni direktor direktorata za investicije Boris Munišič, ki je pred prihodom v Ljubljano na mariborski fakulteti za naravoslovje, katere dekan je bil pred nastopom funkcije državnega sekretarja prav Mitja Slavinec, opravljal funkcijo tajnika fakultete. Na mesto generalnega direktorja direktorata za investicije se je s sklepom vlade vrnil Iztok Žigon.

Simona Kustec pred svojim odhodom seveda ni pozabila na svoje kabinetne sodelavke; iz službe za odnose z javnostmi, kjer so – vezano na trajanje mandata ministrice – delale za določen čas, jih je za nedoločen čas prerazporedila v razne direktorate po ministrstvu. V sekretariatu ministrstva je, denimo, pristala H. Č., ki »po ministrstvu hodi kot pav«. H.Č. je tako kot N. F. zaposlena na delovnem mestu sekretarke v visokem plačnem razredu, medtem ko je N. F. poleg tega še predstavnica SMC (oziroma Konkretno) v programskem svetu RTV Slovenija.

Zadeve glede sredstev za univerzo na Primorskem in v Mariboru še odprte

Kaj (in kdaj) točno se bo zgodilo s kadrovsko zapuščino Simone Kustec, še ni znano. Prav tako še ni znano, ali so sredstva, ki jih je Kustečeva v sklopu institucionalnega financiranja po novem raziskovalnem zakonu želela trasirati na Univerzo v Mariboru in Univerzo na Primorskem, kjer se je zaposlila po prenehanju ministrske funkcije, resnično zagotovljena. Javno pismo visokošolskega sindikata, ki je na tem mestu opozoril na korupcijo, je sicer pošteno odmevalo, a kot pravijo naši viri z MIZŠ, glavna odločitev o tem, ali bosta mariborska in primorska fakulteta resnično prejeli bistveno več sredstev od drugih univerz in inštitutov, še ni padla: »Zadeve so še zmeraj odprte.«