obsojen na 38 let

Z nožem se ju je lotil zaradi utripajočega žarometa

R.T.
21. 6. 2022, 14.57
Posodobljeno: 21. 6. 2022, 15.18
Deli članek:

Te dni je Bristolsko sodstvo zaključilo proces proti nekdanjemu britanskemu vojaku Collinu Reevesu, ki se je nad sosedski zakonski par sredi tridesetih let iz verjetno banalnih razlogov spravil z vojaškim bodalom in ju zabodel do smrti.

Profimedia
Skica Elizabeth cook iz sojednega procesa proti nekdanjemu vojaku

Do dvojnega umora je prišlo v mestecu Somerset na parkirišču pred domovanjem storilca in njegovih žrtev, le nekaj trenutkov po tem, ko je 35-letni nekdanji vojak izvedel, da se želi njegova žena od njega ločiti. Sicer ni znano, ali je bil pretres nad to novico tudi glavni sprožilec za brutalen napad na zakonski par Jennifer in Stephen Chapple, saj je Reeves svojo obrambo, kot so poročali pri britanskem Guardianu, raje gradil na svoji vojaški preteklosti.

Uboj je nekdanji vojak zagrešil z vojaškim bodalom, ki je bilo zapuščina njegovega profesionalnega služenja vojske predvsem v Afganistanu. Sam napada ni zanikal, a se je pri tem skliceval na neprištevnost in se na ta način skušal rešiti obtožb »brutalnega umora«. Zmanjšano neprištevnost naj bi sprožila utripajoča varnostna luč na avtomobilu njegovih žrtev, ki naj bi ga spominjala na bliske in eksplozije med vojaškimi spopadi. Poleg tega pa je trdil, da po odpustu z vojske ni dobil dovolj časa za »odklop«, saj je v Camp Bastionu, kjer je bil med vojno stacioniran, doživljal hude travme ob pogledu na ranjene kolege, vojska pa naj mu ne bi nudila zadostne psihične podpore in časa za predelavo tovrstnih travm.

Tožilstva s tem ni prepričal, saj to ni ugotovilo oziroma mu ni priznalo olajševalnih okoliščin nezmožnosti normalnega delovanja. Reeves, ki je v priznanju umor zanikal, je tako obsojen na vsaj 38 let zaporne kazni za okruten umor, brez možnosti predčasnega pogojnega izpusta.