Zaropotalo

VIDEO in FOTO: V Dravski dolini so se z neba vsuli ledeni izstrelki, pri Rogatcu kot jajce debela toča

S.R.
21. 6. 2022, 16.34
Posodobljeno: 21. 6. 2022, 21.26
Deli članek:

Meteorologi so napovedali pestro popoldne s krajevnimi neurji, ki jih bodo spremljali močni nalivi. Niso se zmotili.

Bralec Mitja
Današnja toča v naselju Vas pri Radljah ob Dravi.

Največja nevarnost za morda tudi točo je zlasti na severovzhodu in vzhodu Slovenije. Kot smo že poročali, na jugu Avstrije, Koroškem in Štajerskem, nastajajo nevihte, ki se premikajo proti jugovzhodu. To so napovedali že vremenski navdušenci spletišča Neurje.si. Prikimali so jim tudi uradni strokovnjaki na Agenciji RS za okolje (Arso), kjer so prav tako napovedali, da so pozno popoldne in zvečer možne močnejše nevihte z nalivi, močnejšimi sunki vetra in točo. Na udaru bodo predvsem koroška, savinjska, podravska, zasavska in posavska regija.

Radarska slika padavin razkriva, da sta se v Slovenijo iz Avstrije najprej prikradli dve nevihtni celici. Prva je za močnejše nalive že poskrbela na območju Jesenic, druga, ki jo je zagodla v Dravski dolini, pa je iz smeri Radelj ob Dravi čez Pohorje krenila naprej proti jugovzhodu in končno čez hrvaško mejo. Ob tem so o toči poročali iz Radelj ob Dravi, Podvelke in Lovrenca na Pohorju. Sledile so nove nevihtne celice. Močnejše neurje je nato ob približno 17. uri udarilo na Dolenjskem na širšem območju Novega mesta. Kot so malo pred 18. uro sporočili pri Neurje.si, se je tam močno okrepila nevihta, ki jo trenutno spremljajo siloviti sunki vetra, zelo močni nalivi in najverjetneje tudi toča.

"Močne nevihte so se znesle nad dele severovzhodne in vzhodne Slovenije. Kot jajce debela toča je padala na območju Donačke Gore," so še navedli. Donačka Gora se nahaja nekaj kilometrov severno od Rogatca. O toči poročajo tudi iz Metlike.