Geza Erniša

Prekmurje je izgubilo velikega človeka. Umrl je prvi evangeličanski škof

R.T.
1. 6. 2022, 17.00
Posodobljeno: 1. 6. 2022, 20.18
Deli članek:

Po dolgotrajni hospitalizaciji se je poslovil evangeličanski duhovnik Geza Erniša, poroča Vestnik.

Jure Zauneker
Geza Erniša se je poslovil v 71. letu starosti.

Geza Erniša, ki se je rodil 1. februarja 1952 v Tešanovcih, je bil prvi evangeličanski Škof na Slovenskem in je to funkcijo opravljal 18 let, dokler ga ni leta 2013 zamenjal Geza Filo. Bil je svetovljan in ugleden Prekmurec, čigar delo so prepoznavali tako v domačem kot tujem okolju. Leta 1995 je bil med soustanovitelji Sveta krščanskih cerkva v Evropi, leta 2008 pa je bil v Stuttgartu izvoljen v svet Svetovne luteranske zveze, poroča Vestnik.

Predsednik Pahor je ob smrti prvega evangeličanskega škofa v Sloveniji na Twitterju izrazil "iskreno sožalje družini in evangeličanski skupnosti".

Po umiku s funkcije škofa je dobil naziv častni škof slovenske evangeličanske cerkve, leta 2013 pa mu je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podelil visoko državno odlikovanje Srebrni red za zasluge za uspešno, povezovalno in k strpnosti usmerjeno vodenje evangeličanske cerkve. Vse do nenadne bolezni, ki ga je v zadnjem obdobju prikovala na bolniško posteljo, je bil duhovnik v Moravskih Toplicah. Preminil je v 71. letu starosti.

Njegovo smrt je za Vestnik potrdil trenutni evangeličanski škof Leon Novak