potres

Na jugozahodu Kitajske danes kar dva močna potresa

A.R./STA
1. 6. 2022, 15.00
Posodobljeno: 1. 6. 2022, 16.08
Deli članek:

Kitajsko provinco Sečuan na jugozahodu države sta danes prizadela dva močna potresa, prvi z magnitudo 6,1, drugi pa z magnitudo 4,5. Potresa sta sprožila tudi zemeljske plazove. Umrla naj bi ena oseba, šest pa je ranjenih. Oblasti naj bi že poslale stotine ljudi za reševanje in oskrbo poškodovanih.

Profimedia
Ekipe reševalcev se pripravljajo na pomoč

Epicenter potresov je bil na globini 17 kilometrov v redko poseljenem okrožju Lushan blizu mesta Yaan, je sporočil kitajski urad za potrese. Poškodovanih naj bi bilo nekaj stavb, a sečuanske oblasti niso poročale o tem, da bi se katera od stavb porušila ali da bi bili ljudje v njih ujeti. Nek videoposnetek, katerega verodostojnosti ni bilo mogoče preveriti, pa domnevno prikazuje v plazu poškodovane tovarno cementa, avtomobile in hiše.

Potresi so v gorati provinci Sečuan, kjer živijo znamenite kitajske orjaške pande in ki je priljubljena turistična destinacija, pogost pojav. Provinca se namreč nahaja na robu indijske in evrazijske tektonske plošče.

V potresu na meji med Sečuanom in sosednjo provinco Junan je bilo januarja letos poškodovanih več kot 20 ljudi. Septembra lani so v potresu umrle tri osebe. Leta 2008 pa je provinco prizadel uničujoč potres z magnitudo 8,0, v katerem je umrlo približno 80.000 ljudi.