33 mesecev

26-letnik iz Moravskih Toplic, ki je pijan povzročil nesrečo, v kateri je umrl 17-letnik, bo zaporno kazen služil ob koncih tedna

R.T. / Vestnik.si
1. 6. 2022, 13.22
Posodobljeno: 1. 6. 2022, 13.34
Deli članek:

Na okrožnem sodišču v Murski Soboti so po hitrem postopku izpeljali sojenju v primeru prometne nesreče, v kateri je umrl 17-letnik.

Ines Baler
Domačini iz Sela in okolice so že dlje časa opozarjali na nevarno vožnjo na cesti med Fokovci in Selom in Prosenjakovci, nazadnje celo dva dni pred nesrečo.
Domačini iz Sela in okolice so že dlje časa opozarjali na nevarno vožnjo na cesti med Fokovci in Selom in Prosenjakovci, nazadnje celo dva dni pred nesrečo, ki jo je povzročil Malinović.

Državni tožilec Matej Kučan je predlagal, naj sodnik Branko Palatin obtožencu izreče kazen 33 mesecev zapora in še stransko kazen 12 mesecev prepovedi vožnje osebnega vozila in drugih vozil, za katere je potrebno vozniško dovoljenje B kategorije. Kučan je glede na to, da je 26-letni Marino Malinović obžaloval svoje dejanje in do zdaj še ni bil kaznovan, upošteval pa je tudi njegovo starost, tudi predlagal, da lahko kazen odsluži ob koncih tedna. »Menim, da je predlagana kazen primerna in tudi pravična,« je v svoji besedi poudaril tožilec.

Kazen zapora do treh let, razen za kaznivo dejanje zoper spolno nedotakljivost, se namreč lahko izvrši tudi tako, da obsojenec med prestajanjem kazni zapora še naprej dela ali se izobražuje in prebiva doma, razen ob prostih dneh – ob koncih tedna –, ko mora biti v zaporu.

Sodnik je na naroku za izrek kazenske sankcije sledil Kučanovemu predlogu in Malinovića obsodil na 33 mesecev zapora, kazen pa bo lahko prestajal ob prostih dnevih in ob koncih tedna.

Pijan za volanom

Po Kučanovih navedbah je obtoženi 23. aprila lani ob 21.50 peljal svojo hondo civic iz smeri Fokovcev proti Selu, ko je v ovinku zapeljal na nasprotno stran ceste prav v trenutku, ko se mu je nasproti pravilno po svojem delu ceste pripeljal mopedist. Sedemnajstletnik, ki je sicer vozil brez čelade, je v silovitem trčenju izgubil življenje. Policisti so Malinovića po nesreči preizkusili z alkotestom, rezultat je bil pozitiven, saj je pokazal, da je vozil z vsaj 1,3 promila alkohola v krvi.

Obtoženi obžaluje

Malinovića je na sodišču zagovarjala odvetnica Aleksandra Fridl Boc. Izpostavila je, da njej varovanec po nesreči nikoli več ni sedel v avtomobil in vozil, če je prej užival alkoholne pijače. V sodni spis je vložila tudi njegovo pogodbo o zaposlitvi, s katero dokazuje, da je že več let za nedoločen čas zaposlen v enem od večjih pomurskih podjetij, s čimer je izpolnjen eden od pogojev za alternativno obliko prestajanja zaporne kazni. Besedo je dobil tudi 26-letnik. »Močno mi je žal in obžalujem, kaj se je zgodilo,« je skrušeno dejal.