Predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob je, tokrat brez koalicijskih partnerjev, povedal, da so organi stranke Gibanje Svoboda danes soglasno potrdili koalicijsko pogodbo, protokole, ministrski razrez in tudi imena ministrskih kandidatov.

Dodal je, da bodo pospešeno nadaljevali pogovore s strankama LMŠ in SAB in da so obe stranki povabili k sodelovanju v novi vladi.

Tako LMŠ kot SAB je na aprilskih državnozborskih volitvah podprlo manj kot štiri odstotke volivcev, kar pomeni, da sta stranki ostali pod parlamentarnim pragom.

Imajo tudi dve imeni za ministrske kandidate. Ministrstvo za digitalno preobrazbo naj bi prevzela Emilija Duh Stojmenova, ki naj bi pred kratkim izstopila iz stranke SD, imena kandidatke za kmetijsko ministrico pa ni razkril, ker še čakajo na njeno soglasje – dejal je le, da je doktorica znanosti. Obe kandidatki sta iz njihove kvote.

Podpis koalicijske pogodbe gre pričakovati 22. maja je dejal, parafo pa naj bi podpisali že v soboto.

Koalicijska pogodba po Golobovih besedah temelji na njihovem predvolilnem programu, ki so ga v pogajanjih s koalicijskima partnericama v nekaterih točkah uskladili, temelji pa na novem družbenem dogovoru. Poudarek je na zdravstvu in na zeleni ter digitalni preobrazbi.

IO SAB podprl predlog

Izvršni odbor SAB je sprejel sklep, s katerim svetu stranke predlaga, da podpre predlog Gibanja Svoboda za združevanje socialno-liberalnih strank in pooblasti predsednico Alenko Bratušek za podpis ustreznih dokumentov za začetek postopka. Za vodenje postopkov združevanja je IO pooblastil generalnega sekretarja SAB Jerneja Pavliča. 

Bratuškova bi prevzela vodenje ministrstva za infrastrukturo.