zamenjava dveh surovin

"Tragična eksplozija ekstremnih razmer": pogrešanih niso našli ... Zgodila se je človeška napaka

R.T.
12. 5. 2022, 17.37
Posodobljeno: 12. 5. 2022, 22.08
Deli članek:

Očitno je do nesreče prišlo pri prečrpavanju ene surovine v skladiščno posodo.

Bobo
Eksplozija v kemični tovarni Melamin

V Kočevju je danes zjutraj eksplodiralo in zagorelo v kemični tovarni Melamin.

Gasilci so se prebili do vseh predelov današnjega dogodka, je povedal poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin. Kot je še dejal, niso našli nobene od petih pogrešanih oseb oziroma sledi, ki bi dajale upanje, da je tam še kdo živ, oziroma da bi mu lahko nudili oskrbo.

Nevarnosti za okolje ni več, gasilce, ki ostajajo na kraju dogodka, pa ogrožajo le še jeklene konstrukcije, ki bi se lahko podrle.

Mesto intervencije pregledano, iskanje oseb zaključeno, sodelovali bodo s specialno kriminalistično policijo, ki bo prevzela preiskavo.

Glede na obseg in vrsto nesreče, ki jo je označil za "tragično eksplozijo ekstremnih razmer", glede na stanje jeklene konstrukcije in razdejanje v okolici, kaj drugega skoraj ni bilo pričakovati, je še pojasnil.

Prehudi pogoji

Srečko Štefanič, direktor kočevskega podjetja Melamin, je ponovil, da je pet pogrešanih najverjetneje preminilo, saj do so bili pogoji preprosto prehudi za možnost preživetja.

Dodal je, da je očitno prišlo do nesreče pri prečrpavanju ene surovine v skladiščno posodo, kjer je prišlo do človeške napake – zamenjave dveh surovin. Dokumentacijo še pregledujejo, a zaenkrat kaže, da je bilo vse po predpisih.

Preminil je eden od zaposlenih kočevskega podjetja, umrl je na licu mesta, ter štirje zunanji delavci. Peti zunanji delavec je v kritičnem stanju v UKC Ljubljana.

Podjetje Melamin še lep čas ne bo delovalo. V taki situaciji v Sloveniji še nismo bili, je še dejal Štefanič. 200 zaposlenih gre z jutrišnjim dnem na čakanje.

Vpliv minimaliziran

Kočevski župan Vladimir Prebilič je poudaril, da so v občini Kočevje opravili temeljito analizo vplivov na okolje, po do sedaj znanih rezultatih analize pa je vpliv eksplozije v občini minimaliziran.