Nato in Rusija

Rusija bo širitev zveze Nato na Baltik razumela kot grožnjo

A.R./STA
12. 5. 2022, 15.55
Posodobljeno: 12. 5. 2022, 16.53
Deli članek:

Finska se pospešeno pripravlja za včlanitev v zvezo NATO. A zdaj, ko je jasno, da se vstop države v zavezništvo nezadržno bliža, so se brez dlake na jeziku na širitev odzvali tudi v Rusiji.

Profimedia
Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov

Ruske oblasti so danes sporočile, da bi širitev zveze zagotovo pomenila grožnjo Rusiji. Iz ruskega zunanjega ministrstva so sporočili, da bo Rusija prisiljena sprejeti vojaško-tehnične in ostale ukrepe, da bi odvrnila nove grožnje njeni nacionalni varnosti.

»Širitev Nata in približevanje zavezništva našim mejam ne bo naredilo sveta in naše celine bolj stabilne in varne,« je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Pri tem je poudaril, da bo vse odvisno od tega, kako bo potekal proces vstopa v Nato in v kolikšni meri se bo njegova vojaška infrastruktura približala ruskim mejam.

»Dobava orožja Ukrajini s strani Natovih članic, usposabljanje njenih sil za rabo opreme z Zahoda, pošiljanje plačancev in vojaške vaje v bližini naših meja povečujejo verjetnost neposrednega konflikta med Natom in Rusijo,« je dejal namestnik predsednika ruskega sveta za nacionalno varnost Dmitrij Medvedjev. Nekdanji predsednik Rusije je dodal, da vedno obstaja tudi nevarnost, da tak konflikt preraste v jedrsko vojno.

Finski predsednik Sauli Niinistö in premierka Sanna Marin sta danes podprla članstvo Finske v zvezi Nato ter se v skupni izjavi zavzela, da mora Finska čim prej zaprositi za članstvo, uradno odločitev o tem pa naj bi Finska objavila v nedeljo.