Nejasno, kako naprej

Putinova kritika Nata in ZDA zaradi vojaške podpore Ukrajini: "Niso nam prisluhnili"

G.G.
9. 5. 2022, 08.04
Posodobljeno: 10. 5. 2022, 09.27
Deli članek:

Na Zahodu so pozorno spremljali besede ruskega predsednika Vladimirja Putina na paradi ob dnevu zmage nad nacizmom. Putin je Rusijo predstavil kot žrtev zahodnih sil

Profimedia
Vojaška parada ob dnevu zmage v Moskvi.
"Rusija je pred invazijo večkrat pozvala Evropo, naj najde pošten kompromis, in si prizadevala doseči dogovor o mednarodni varnostni rešitvi, vendar nam niso prisluhnili. V Kijevu so govorili, da bi lahko dobili jedrsko orožje, Nato pa je začel raziskovati ozemlja v naši bližini in to je postala očitna grožnja naši državi in našim mejam. Vse nam je govorilo, da se bo treba boriti," je dejal Putin.

Profimedia
/

Pod drobnogledom je bil predsednik Vladimir Putin in njegov besede. Bi se lahko celo zgodil najslabši scenarij, da bi vse bolj vase zagledani ruski voditelj razglasil vojno, kar bi lahko prineslo splošno mobilizacijo in podreditev gospodarstva vojaškim ciljem, so se spraševali na Zahodu. Čeprav v Ukrajini že zdaj poteka prava vojna, v Kremlju uporabljajo izraz »posebna vojaška operacija«, ki jim je doslej prinesla velike izgube, pohvalijo pa se lahko le z zavzetjem (uničenjem) Mariupolja na jugovzhodu Ukrajine.

V Moskvi so doslej zavračali namigovanja, da bi na današnji dan razglasili vojno proti Ukrajini. Tudi večina zahodnih političnih analitikov ni verjela, da bi Putin razglasil vojno stanje, bolj se nagibajo k varianti, po kateri se bo Putin pohvalil z dosežki »posebne vojaške operacije«, jih primerjal z osvoboditvijo izpod nacizma v drugi svetovni vojni in za počasnejše doseganje ciljev v Ukrajini okrivil Nato in zahodne države, ki so zoper Rusijo uvedle sankcije.

In res se je zgodilo nekaj takšnega. Putin se je na začetku spomnil dogodkov iz druge svetovne vojne in nato počasi prešel na aktualne razmere. Govoril je, da si je Rusija v zadnjih letih zavzemala za mirovna pogajanja, a jih na Zahodu niso hoteli poslušati. Dotaknil se je grožnje Nata, ki se širi proti vzhodu in vojaško podpira Ukrajino (še posebej je izpostavil ZDA), medtem ko se po njegovih besedah Rusija v Donbasu in drugod v Ukrajini bori proti neonacističnim elementom, zato je, kot je dejal, »posebna vojaška operacija« povsem pravilna. Dopolnil je, da je bila »ruska intervencija v Ukrajini nujna, ker se je Zahod pripravljal na napad na naše ozemlje«.

Omenil je, da so na proslavo v Moskvo želeli priti tudi vojni veterani iz Francije in Velike Britanije, a jim tega njihove oblasti niso dopustile. Na koncu se je Putin zahvalil vojakom in medicinskemu osebju ter govor zaključil: »Za Rusijo! Za zmago!«. Sledila je minuta molka.

V preteklih letih je bila parada na ulicah Moskve predvsem predstava za domače prebivalstvo in izkazovanje moči ruske države, letos pa so razmere zelo drugačne.

Profimedia
V Vladivostoku, ki leži na daljnem vzhodu, so se že sprehodili po mestu.

Profimedia
Po ulicah Moskve se že od jutra valijo vojaška vozila, ki jih bodo nastopili na "predstavi" ob dnevu zmage.