Simptom časa

VIDEO: Popoln kaos na nacionalki, Pirkoviču pred očmi razpadla zadnja predvolilna oddaja

S.R.
21. 4. 2022, 21.56
Posodobljeno: 22. 4. 2022, 14.33
Deli članek:

Četrtkovo kaotično dogajanje na zadnjem predvolilnem soočenju na RTV Slovenija je zgolj simptom časa, v katerem se nahajamo.

Zajem zaslona
Zmago Jelinčič (na levi strani posnetka) je med odhodom iz studia grdo padel.

Voditelju Igorju Pirkoviču, ki ne skriva simpatij do koalicije in predvsem vladajoče stranke SDS, so vajeti ušle izpod nadzora. Začelo se je že na začetku, ko je prvak SNS Zmago Jelinčič kar na javni televiziji opletal s sredincem, ki ga je usmeril v političnega tekmeca.

Oddaja je nato postajala samo še bolj razgreta, ko sta se zaradi nove domnevne afere, ki so jo skuhali mediji, blizu SDS, v besedni dvoboj zapletla predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob, ki se je oddaje zaradi covida udeležil prek videopovezave, in predsednik SDS Janez Janša. Slednji je Golobu očital finančne mahinacije, povezane s črnogorskim podjetjem, o čemer je danes poročal Planet TV, sicer v lasti madžarskega oligarha iz kroga Viktorja Orbana Josezfa Vide. Kot razkriva Reporter, je v ozadju te zgodbe veleposlanik Kosova na Hrvaškem Martin Berišaj, ki ima tesne stike s SDS in Janšo, zgodba pa se je po njihovih navedbah premierju »vrnila kot bumerang.« Več o tem na Reporterju.

Oddaja je nato dobila malodane epski zaključek, ko je imela večina prisotnih vsega dovolj. Voditelj Levice Luka Mesec je opozoril, da "to ni samo slika, kam je ta vlada pripeljala javno RTVS, ampak je to slika, kam je vlada pripeljala Slovenijo. Približno v takem stanju kot je ta oddaja danes, je Slovenija. Sploh ne vem, o čem se pogovarjamo. Smo tri dni pred volitvami, tukaj pa kar eden čez drugega...v takem cirkusu ne mislim sodelovati." Da je zmanjkalo časa za vsebinsko razpravo, so opozorili še drugi razpravljalci. Prva pa sta studio zapustila Jelinčič in Mesec. Jelinčiču se je ob tem zgodila tudi manjša nezgoda, ko se je ob odhodu spotaknil, a je po poročanju portala MMC z njim vse v redu in jo je odnesel brez poškodb. Sledili so še odhodi predsednika Desusa Ljuba Jasniča, predsednika LMŠ Marjana Šarca, predsednice SD Tanje Fajon in predsednice stranke SAB Alenke Bratušek. Na koncu je v studiu ostala le še polovica predstavnikov strank in Pirkovič.