Vojna v Ukrajini

FOTO: Satelitski posnetki razkrivajo domnevno množično grobišče v Mariupolju

S.R.
21. 4. 2022, 20.40
Posodobljeno: 21. 4. 2022, 21.19
Deli članek:

Zasebna ameriška družba Maxar Technologies je postregla s satelitskimi posnetki, ki razkrivajo, da na območju Mariupolja nastaja novo množično grobišče.

Reuters
Posnetki s 3. aprila.

Gre za grobišče slabih 18 kilometrov zahodno od mesta na jugovzhodu Ukrajine, ki je z izjemo tovarne jekla Azovstal pod oblastjo ruske vojske. Poročila o grobišču, ki naj bi doslej vključevalo približno 200 grobov, je potrdil že župan Mariupolja Vadim Bojčenko. Dejal je, da je ruska vojska grobove izkopala za trupla, ki jih pobirajo z ulic mesta. Glede na satelitske posnetke se je izkop grobov začel med 23. in 26. marcem. Mestne oblasti so medtem navedle, da "okupatorji kopljejo jarke, dolge 30 metrov, in vanje s tovornjaki vozijo trupla."

Reuters
Posnetki z 19. marca.

Ukrajinska vojska je sicer danes navedla, da so ruske sile danes znova napadle jeklarno, v kateri je še vedno ujetih več tisoč ukrajinskih vojakov in civilistov. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer danes vojski odredil, naj jeklarne ne poskušajo zavzeti, temveč naj jo povsem zablokirajo, da vanjo ali iz nje ne bo mogla poleteti niti muha.

Po navedbah zahodnih zaveznikov bo dejstvo, da ruski vojski še vedno ni uspelo v celoti zaseti Mariupolja, pomeni oviro za njihovo ofenzivo na Donbas, ki je zdaj njihov glavni cilj, saj morajo tudi za popolno blokado jeklarne tam ohraniti veliko število vojakov.

Jurij Riženkov, generalni direktor družbe Metinvest Holding, ki je lastnik jeklarne Azovstal, je medtem za CNN dejal, da so razmere na območju "blizu katastrofe." Pojasnil je, da so v zakloniščih na območju jeklarne ob začetku vojne sicer shranili večje količine vode in hrane, a "na žalost teh stvari zmanjka, zlasti hrane in vsakodnevnih potrebščin." Po njegovih navedbah so zagotovili zaloge za dva do tri tedne, a zdaj blokata traja že skoraj osem tednov. Podjetje je za svoje zaposlene vzpostavilo tudi telefonsko linijo, po besedah Riženkova pa se jim je doslej oglasilo že 4500 delavcev, za približno 6000 pa nimajo informacij, kje se nahajajo.

Reuters
Posnetki s 23. marca.