Vedno hitreje

Še bolj divje kadrovanje pred volitvami: Janša ugrablja državo

Antun Katalenić
1. 4. 2022, 17.03
Posodobljeno: 2. 4. 2022, 09.13
Deli članek:

Janševa vlada je v svojem mandatu poskrbela za več kot 5000 dodatnih zaposlitev v javnem sektorju, pred koncem mandata pa išče načine, kako poskrbeti za svoje zaveznike tudi po koncu aprila.

Vanesa Jaušovec
Ker se ji čas izteka, tretja Janševa vlada poskuša čim bolje poskrbeti za svoje zaveznike.

Čas pred volitvami že tradicionalno zaznamuje pospešeno kadrovanje vlade. To je še posebej intenzivno, če odhajajoča vlada ne more računati na vnovičen mandat. Ne glede na razne prirejene rezultate javnomnenjskih anket iz desnici naklonjenih anketnih firm, je bržkone vsem na Gregorčičevi jasno, da se jim čas izteka. V takšnem okolju pa je nujno poskrbeti za določeno kontinuiteto znotraj državnih podsistemov, ki bo zagotovila vlogo pri bodočem vodenju države, in predvsem gre za to, da se zaveznikom uredi kontinuiran dostop do državnega proračuna, bodisi prek imenovanja na določene funkcije bodisi kar prek ustanavljanja novih institucij. Tej vladi je oboje domače. Četudi gre za ustaljeno prakso naše »demokracije«, pa pojav umika politike v gospodarstvo – kot so nekateri komentatorji pomenljivo obrnili besede te že tako prazne floskule – toliko bolj bode v oči, ko to počnejo predstavniki vlade SDS, NSi in SMC, ki imajo polna usta umika države iz gospodarstva.

Prazne obljube

Spomnimo, SDS je za časa vlade Boruta Pahorja pred desetletjem vzpostavila tako imenovani kadrovski števec, ki je beležil vse kadrovske poteze vlade. Nova Slovenija po drugi strani velja za najbolj konsistentno zagovornico privatizacije državnih podjetij in uslug, prav tako pa, vsaj v govorih, prostotržni logiki sledi prvi mož SMC Zdravko Počivalšek. A kot pri mnogih zadevah javnega upravljanja slovenske politične desnice ne moti zares, da država ostaja v gospodarstvu, moti jih, da tega sektorja ne obvladujejo njihovi kadri. Zdaj imajo na voljo še cel april, da to »nepravico« odpravijo.

Energetika kot plen

Krško na vidiku

Gradnja drugega bloka JEK bo najbrž največja državna investicija v naslednjem desetletju. Mnogi se bodo verjetno pri njej obogatili.

Potem ko je vlada na ponedeljkovi dopisni seji sprejela sklep, da se Blaž Košorok razreši s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo, so hitro završale govorice o njegovem imenovanju na mesto generalnega direktorja Gen energije, ki so se kaj kmalu izkazale za pravilne. Na čelu Gen energije se bo Košorok počutil kot doma, saj je ne nazadnje že vodil državno firmo, in sicer Holding Slovenske elektrarne, kamor je bil imenovan v času druge Janševe vlade. Z eno potezo si je tako aktualna oblast zagotovila nadzor nad podjetjem, ki upravlja ključno državno infrastrukturo v energetiki: Jedrsko elektrarno Krško (JEK), Savske elektrarne, Hidroelektrarne na Spodnji Savi in Termoelektrarno Brestanica. Da bo nadzor nad JEK popoln, je vlada Petro Grajžl iz kabineta okoljskega ministra Andreja Vizjaka imenovala za vršilko dolžnosti direktorja Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO). Ta agencija bdi nad projektom gradnje odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov (NSRAO) na Vrbini pri Krškem, katerega začetki segajo v leto 2004, ko se je začelo umeščanje objekta. Mesto zanj in način odlaganja so potrdili leta 2009. Pri ARAO so nato pripravili vse potrebno za izdajo gradbenega dovoljenja za odlagališče, a so se postopki v nadaljevanju zavlekli. Na agenciji gradbeno dovoljenje za odlagališče sicer pričakujejo v kratkem, poroča STA. Lovke oblasti sicer segajo dlje kot samo po energetiki.

Javni milijoni

Največ prahu je ta teden vlada dvignila s sklepom, da za vršilca dolžnosti direktorja Javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo – Znanstvenega in tehnološkega središča Novo mesto imenuje dr. Boruta Rončevića. Ta je pod prejšnjo SDS-ovo vlado že deloval kot državni sekretar, zdaj pa žanje plodove svojega »dela«. Rončevićeva leta prilizovanja oblasti bodo nagrajena z milijoni državnih sredstev za inštitut, o smiselnosti katerega dvomijo vsi relevantni strokovnjaki, vključno z vrhom Rektorske konference in Koordinacije samostojnih raziskovalnih inštitutov Slovenije; ti so v skupnem javnem pismu izrazili nasprotovanje ustanovitvi novega zavoda, ki mu vlada, kot sta v javnem pismu opozorila Gregor Majdič (Univerza v Ljubljani) in Gregor Anderluh (KOsRIS), »brez javnih razpisov in brez ustreznih evalvacij raziskovalnih programov, ki smo jih opravile vse ostale raziskovalne organizacije«, namenja 5,2 milijona evrov.

Fragmentacija akademskega prostora za potrebe političnih zaveznikov že leta daje sadove v Novi Gorici, kjer tamkajšnja Evropska pravna fakulteta širi kadrovski bazen desnice. Dva tamkajšnja predavatelja, Matej Avbelj in Katarina Vatovec, sta bila tako pretekli teden imenovana v upravni odbor Agencije Evropske unije za temeljne pravice, za obdobje od avgusta 2022 do julija 2027.

Ugrabljanje države

Kadrovski števec se najbrž ne bo ustavil v kratkem. Ne glede na prepričanje desnice o lastnem globokem bazenu kvalitetnih kadrov, je dovolj, da pogledamo v sfero medijev in vidimo plitkost teh kadrov. To je najbolj očitno denimo pri aktualnem ugrabljanju javne radiotelevizije z nekompetentnimi kadri, ki že kaže posledice. Slabše vsebine, njihova politizacija in dodeljevanje javnega denarja političnim zaveznikom le še dodatno potrjujejo tezo, da vladajočim ni zares mar za stvari, ki jih predavajo drugim. Uravnoteženje medijev ali uravnoteženje gospodarstva; gre samo za eno stvar – nadzor.

Medtem vlada na svojem spletišču v zadnjih dnevih kot po tekočem traku objavlja razpise za nova delovna mesta brez poskusne dobe in s smešno kratkimi roki prijave.