Depardieu

Putinu naklonjen francoski igralec kritiziral vojno, tako mu je odgovoril Kremelj

L.J.
1. 4. 2022, 13.21
Posodobljeno: 1. 4. 2022, 15.21
Deli članek:

Francoski igralec Gerard Depardieu je včeraj kritiziral rusko vojno v Ukrajini.

Profimedia
Nekdanja (?) prijatelja Depardieu in Putin

Francoski igralec Gerard Depardieu je bil v preteklosti precej naklonjen ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Depardieu se je leta 2013 glede plačevanja davkov sprl s takratno francosko vlado in je "azil" poiskal v Rusiji.

Leta 2013 je Depardieu prejel rusko državljanstvo in se v državo tudi preselil.

S Putinom sta čez čas postala "velika prijatelja," Depardieu pa je ruskega predsednika večkrat pohvalil in ga v preteklosti celo primerjal s pokojnim papežem Janezom Pavlom II.

Ruska invazija v Ukrajini je bila za Depardieuja očitno kaplja čez rob. Igralec, ki je bil sicer leta 2018 v Franciji obtožen posilstva mlade igralke, je dejal, da Rusi niso odgovorni za "nore, nesprejemljive ekscese njihovih voditeljev kot je Vladimir Putin."

Na Depardieujevo izjavo se je odzval tudi Kremelj

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je dejal, da domneva, da "Depardieu ne razume popolnoma, kaj se dogaja," in dodal, da so mu, v kolikor bi si tega želel "pripravljeni razložiti dogajanje." "Če si tega želi," je še enkrat dodal Peskov.

Depardieu od čečenskega vodje Kadirova prejel luksuzno stanovanje v Grozniju

Težave s plačevanjem davkov so Depardieuja zasledovale tudi v Rusijo. Najprej se je naselil v Mordoviji, ki pa jo je moral zaradi neplačevanja davkov zapustiti. Zaradi dolgov se je kasneje Depardieu preselil v Novosibirsk.

Ni znano, če ga je zaradi neplačevanja davkov doletela kakšna kazen, bi pa mu lahko ruske oblasti zaradi dolgov zaplenile njegovo premoženje. Domnevno si Depardieu lasti luksuzno stanovanje v čečenskem Grozniju, ki mu ga je v dar dal čečenski vodja in eden izmed pomembnejših obrazov Putinove vojske Ramzan Kadirov.