Človeška tragedija v Mariupolju

FOTO: Bo Rdečemu križu uspelo? Konvoj 54 avtobusov na poti, a obeti so slabi

S.R.
1. 4. 2022, 10.50
Posodobljeno: 1. 4. 2022, 13.27
Deli članek:

V Mariupol se je danes iz Zaporožja odpravil majhen konvoj Rdečega križa, da bi z avtobusi, ki jih je zagotovila ukrajinska vlada, iz obleganega mesta končno evakuirali tudi nekatere civiliste.

Profimedia
Prebivalci na lastno pest zapuščajo opustošeni Mariupol.

Za pot so se odločili po tem, ko so prejeli varnostna zagotovila tako ukrajinske kot ruske strani. A ta zagotovila še ne pomenijo nujno, da bo njihova operacija uspešna, saj so se vsi poskusi vzpostavitve humanitarnih koridorjev na območju Mariupolja doslej izkazali za neuspešne. Konvoj naj bi sicer civiliste evakuiral s pomočjo avtobusov, ki jih bo zagotovila ukrajinska vlada in ki se jim bodo predvidoma pridružili na poti do Mariupolja. Operacijo želijo zaključiti še tekom dneva.

Iz Mariupolja se je medtem oglasil svetovalec tamkajšnjega župana Petro Andriuščenko, ki je dejal, da Rusija prihod humanitarne pomoči še vedno blokira. Kot je pojasnil za tiskovno agencijo Reuters, že od včerajšnjega dne preprečujejo dostavo »tudi najmanjše količine humanitarne pomoči,« kar da nakazuje, da za danes napovedanega humanitarnega koridorja kljub dogovoru niso odprli. Andriuščenko je še dejal, da so razmere za ljudi, ki bodo poskušali vstopiti v mesto ali ga zapustiti, »zelo nevarne.«

Profimedia
Prebivalci na lastno pest zapuščajo opustošeni Mariupol.

Tiskovna agencija Reuters še poroča, da ima na deset tisoče civilistov, ki so že tedne ujeti v mestu, na voljo le uborne količine hrane in vode. Ukrajinske oblasti so sicer včeraj zvečer navedle, da konvoju 40 avtobusov, ki se je v Mariupol odpravil včeraj, ni uspelo vstopiti v mesto. So pa začeli z evakuacijo ljudi iz bližnjega Berdjanska, kamor se jim je uspelo prebiti in ki je prav tako pod nadzorom ruskih sil, kar je po poročanju STA potrdil Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC). Po njihovih navedbah so avtobuse tam oplenili, a naj bi se nekaterim v Zaporožje uspelo vrniti z nekaterimi civilisti, ki so se tja prebili iz Mariupolja. Oblasti v Mariupolju so danes potrdile, da je mesto včeraj zapustilo približno 2000 civilistov, ki so jih nato evakuirali iz Berdjanska.

Rusko ministrstvo za obrambo je sicer sporočilo, da je prekinitev ognja v Mariupolju v veljavo stopila ob 10. uri po lokalnem času, pri čemer je ruski generalmajor Mihail Mizincev sporočil, da bodo prebivalce iz mesta evakuirali ob podpori ICRC in urada ZN za begunce (UNHCR).

Medtem so se znova oglasili tudi iz mednarodnega odbora ICRC, kjer so navedli, da so evakuacijski načrt potrdili najvišji organi v Ukrajini in Rusiji. V konvoju naj bi sodelovalo 54 avtobusov, a naj njihove ekipe ne bi prejele dovoljenja, da v mesto pripeljejo humanitarno pomoč, zato so se tja odpravili prazni. Ni še znano, kam bodo ob morebitni uspešni evakuaciji odpeljali civiliste. V Mariupolju naj bi jih ostalo še več kot 100.000.

Profimedia
Prebivalci na lastno pest zapuščajo opustošeni Mariupol.