Vabila le izbrancem

Sindikati zdrastvenih delavcev: Početje vlade je nezaslišano

L.J.
1. 4. 2022, 10.51
Posodobljeno: 1. 4. 2022, 11.07
Deli članek:

Deset sindikatov zdravstvenih delavcev je kritičnih do poteze vlade, ki je včeraj imenovala delovno skupino za pripravo sprememb plačnega sistema v zdravstvu.

Bobo
Sindikati zdravstvenih delavcev opozarjajo na nekonsistentnost vlade, ki le malo pred iztekom mandata posega v plačni sistem zdravstva.

Sindikati zdravstvenih delavcev so se odzvali na včerajšnjo potezo vlade, ki je imenovala delovno skupino za pripravo sprememb plačnega sistema v zdravstvu. Sindikati trdijo, da je poteza vlade "nezaslišana v času, ko vlada krši dogovor o nadaljevanju pogajanj v zdravstvu in socialnem varstvu."

Prav tako dodajajo, da je vlada v skupino povabila le enega od sindikatov, ki so izjavo podpisali, in sicer Sindikat zdravstva in socialnega varstva, ne pa tudi ostalih sindikatov.

Vlada je sicer včeraj sporočila, da bosta poleg predstavnikov ministrstva za zdravje, Zdravniške zbornice in Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije, med člani delovne skupine tudi predstavnika sindikata Zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides. Slednjega ni med podpisniki izjave za javnost.

Sindikati izpostavljajo, da so bili v skupino povabljeni deležniki, ki nimajo reprezentativnosti in tako tudi ne pristojnosti, da bi urejali sistem plač za celotno dejavnost zdravstva. Prav tako v oči bode dejstvo, da ni jasno, na kakšen način bo skupina upoštevala 33. člen zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerim se zagotavlja načelo enakega plačila za delo na primerljivih delovnih mestih. Ta člen je v svoji odločitvi, da začasno onemogoči odpravo plačnega stropa za zdravnike kot je bil določen v 10. protikoronskem paketu, izpostavilo Ustavno sodišče.

Sindikati v izjavi opozorijo tudi na nekonsistentnost vlade, "ki po eni strani ustanavlja delovno skupino, po drugi strani pa je 23. februarja podala odgovor sindikatom, da v predvolilnem času 'ne bo neodgovorno sprejemala dodatnih sistemskih obremenitev javnih financ v breme naslednjega mandata.'"

"Gre za predvolilni manever"

Sindikati dodajajo, da vlada z nekonsistentno potezo očitno izvaja le predvolilno kampanjo, v kateri brez vključitve vseh relevantnih deležnikov razpravlja le o izbranih rešitvah na področju zdravstva. "Dodajamo, da je takšen rokohitrski in izključevalni način poseganja na tako pomembna in občutljiva področja, kot je to sistem zdravstva, po našem prepričanju skrajno neodgovoren, zato vlado ponovno, tokrat javno pozivamo, da z delom delovne skupine počaka do obdobja po volitvah, v delovno skupino vključi vse deležnike, reprezentativne v dejavnosti zdravstva, če bo vsebina delovne skupine presegala vprašanje plač, pa predlog ustanovitve delovne skupine obravnava tudi v okviru Ekonomsko socialnega sveta," so zapisali v izjavi.

Med podpisniki izjave za javnost so Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, Sindikat zdravstva in socialnega skrbstva Slovenije, Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije, Sindikat medicinskih sester FLORENCE Pergam, Sindikati v zdravstvu Slovenije Pergam, Sindikat Kliničnega centra Ljubljana, Sindikat farmacevtov Slovenije SIFARM, Sindikat laboratorijske medicine SILMES, Sindikat sevalcev Slovenije - PERGAM in SPUKC – sindikat zdravstva Slovenije.