Blokada Gaze

Ker Izrael ni odobril izhoda iz Gaze, je umrla 19-mesečna deklica

L.J.
1. 4. 2022, 09.28
Posodobljeno: 1. 4. 2022, 09.35
Deli članek:

19-mesečna Fatima je imela srčno napako, na dovoljenje za zdravljenje v Izraelu pa je njena družina čakala kar 5 mesecev.

Mezan.org
19-mesečna Fatima je umrla, ker Izrael ji Izrael ni odobril izhoda iz Gaze.

19-mesečni Fatimi al-Masri so lani diagnosticirali srčno napako. Družina deklice je kar pet mesecev čakalo na dovoljenje izraelske vlade, da lahko odpotuje iz blokirane Gaze na zdravljenje v Jeruzalem.

"Kar naprej so zatrjevali, da preverjajo in preverjajo prošnjo. In potem je umrla," je povedal oče preminule deklice Jalal al-Masri.

Deklica bi morala decembra in februarja na pregled v bolnišnico v Jeruzalemu, a ji agencija izraelske vlade, ki ureja dovolilnice za potovanje Palestincev, ni odobrila izhoda iz Gaze.

Palestinska nevladna organizacija za človekove pravice Al Mezan je primer Fatime vzela pod drobnogled, ko se je njen oče februarja pritožil. Nevladna organizacija je Izrael pozivala, naj deklici takoj zagotovi dostop do bolnišnice. "Al Mezan globoko obžaluje Fatimino smrt in strogo obsoja Izraelovo blokado Gaze in druge povezane omejitve gibanja Palestincev, ki med drugim bolnikom onemogočajo dostop do bolnišnic na Zahodnem bregu, v vzhodnem Jeruzalemu, Izraelu in v tujini," so zapisali v izjavi.

Izrael je februarja odobril 69 odstotkov dovolilnic za bolnike iz Gaze, a je bilo od podeljenih dovolilnic kar 56 odstotkov nepravočasnih.