»izvora denarja nismo preverjali«

Rok Snežič brez bančnega računa, z minimalnim prihodkom plačuje predvolilne plakate

Primož Cirman, Tomaž Modic, Vesna Vuković, Necenzurirano.si
13. 3. 2022, 07.39
Deli članek:

Kako lahko Rok Snežič plačuje več tisoč evrov za jumbo plakate, če nima bančnega računa, uradno pa je brez omembe vrednega premoženja in prihodkov?

Twitter
Plakati, ki jih je financiral Snežič.

Pred prihajajočimi državnozborskimi volitvami bodo imele pomembno vlogo tudi marketinške agencije, ki za politične stranke in njihove podpornike tržijo oglasni prostor. Te očitno sploh ne preverjajo, od koga prejmejo denar. Prav tako jih ne zanima, ali obstaja sum, da denar izvira iz kaznivih dejanj.

Tako so Slovenijo pred tedni preplavili veliki plakati, na katerih je fotografija vinjenega poslanca Levice Mihe Kordiša s pripisom: »Si Slovenija to zasluži? KUL poslance?«. Naročil jih je davčni svetovalec Rok Snežič, ki se je januarja letos z majico in masko s Kordiševo podobo pojavil tudi na seji preiskovalne komisije državnega zbora, na kateri so ga zasliševali o njegovi vlogi pri financiranju stranke SDS. Takšnih plakatov je bilo deset, in to na najbolj prometnih lokacijah ob avtocestnem križu.

Ob tem je ključno vprašanje, kdo je v resnici plačal več tisoč evrov vreden račun za oglaševanje. Že pred časom smo namreč razkrili, da Snežič nima bančnega računa, uradno pa ni lastnik nobenega omembe vrednega premoženja, čeprav vozi avtomobile luksuznih blagovnih znamk. Od podjetja, ki ga vodi njegova soproga Klavdija Snežič, prejema mesečno plačo v višini 373,62 evra, in to v gotovini. Že leta pa se uspešno izogiba plačilu več kot pol milijona evrov davčnega dolga.

Toda, kot nam je potrdil direktor in lastnik ene od oglaševalskih agencij, ki je objavila provokativne jumbo plakate, je bil njihov plačnik prav Snežič. Kako je to mogoče?

Zajem zaslona
Fotografijo spečega Kordiša si je Snežič natisnil na majico in masko.

»Nismo pristojni za preverjanje izvora denarja«

Mediaspeed
Primož Kapus je potrdil, da je Rok Snežič pri podjetju Amicus najel dva oglasna panoja.

»Od gospoda Roka Snežiča smo dobili povpraševanje za objavo manjšega števila oglasov. Glede na stanje na terenu in razpoložljive površine smo izvedli oglaševanje na dveh reklamnih panojih za obdobje enega tedna, ob avtocestnem križu. Sami smo zaznali, da se je oglas pojavil tudi pri drugih ponudnikih zunanjega oglaševanja,« nam je pojasnil Primož Kapus iz agencije Amicus, ki spada med največje ponudnike oglaševanja v državi.

»Naročnik in plačnik oglasa je gospod Rok Snežič, kateremu smo izstavili račun,« je poudaril. Koliko je Snežiča stalo oglaševanje in od koga je Amicus prejel plačilo, Kapus ni želel razkriti. »Cene, po katerih oddajamo oglasni prostor posameznim strankam, so poslovna skrivnost. Prav tako ne moremo izdajati drugih osebnih podatkov naših naročnikov,« je dodal.

Ali gre za denar vprašljivega izvora, niso niti preverjali. Kot smo razkrili, je Snežič glavni osumljenec v policijski preiskavi mednarodne mreže za pranje denarja, ki je prek bančnih računov v več državah od leta 2016 obrnila 22 milijonov evrov. To je tudi eden od razlogov, da je Snežič uradno brez premoženja in posluje prek slamnatih oseb, ki so lastnice stanovanjskih nepremičnin, osebnih vozil najvišjega cenovnega razreda in drugih premičnin.

»Nimamo možnosti preverjanja izvora sredstev svojih strank in za to nismo pristojni,« je pojasnil Kapus. Ali so zadevo morda prijavili uradu za preprečevanje pranja denarja, ni znano. O tem, da je Snežič v preiskavi zaradi domnevnega pranja denarja, so sicer poročali številni mediji.