Nova stranka

Žvižgač Ivan Gale v Naši prihodnosti na volitve skupaj z Bulčevo

R.T.
12. 3. 2022, 20.14
Posodobljeno: 12. 3. 2022, 20.35
Deli članek:

Dolgo se je ugibalo, s kom se bo na volitve v državni zbor podal slovenski žvižgač Ivan Gale, ni sicer ni skrival, da bo zaoral politično ledino.

Primož Lavre
Ivan Gale

Kar glasno se je že šepetalo, da bo kandidiral na listi stranke Gibanje SvobodaRoberta Goloba, ki mu zadnje javnomnenjske raziskave kažejo resne možnosti, da v parlamentu prevzame vodilno vlogo, se na koncu ni uresničilo. Nato so se nato pojavile informacije, da bo morda le odšel po svoji poti z lastno stranko. Ni namreč skrivnost, da ga je zmotilo, da je v Golobovo stranko prestopila nekdanja članica SMC in trenutno nepovezana poslanka Janja Sluga. Da so bila sicer vrata v Golobovo stranko zanj odprta, a ne pod vsakimi pogoji, je za Večer dejal tudi sam Golob. "Pri nas je imel popolnoma odprta vrata, da izbere katerokoli mesto, pa se za to žal ni odločil. Raje je tik pred zdajci šel po svoji poti. Verjetno zaradi vpliva drugih ljudi, s katerimi pa smo se mi razšli,” je za Večer pojasnil Golob.

Danes je postalo tudi uradno, ko se je zaključil kongres stranke Naša prihodnost, na katerem so člani potrdili novo vodstvo in za predsednika izvolili Galeta. Podpredsednica stranke je postala nekdanja evropska komisarka Violeta Bulc. Kot so v stranki pojasnili v izjavi za javnost po kongresu, je Gale "v zadnjih mesecih opravil številna srečanja z različnimi gibanji in strankami, saj se je želel skupaj s svojo ekipo podpornikov pridružiti eni od strank z namenom, da skupaj nastopijo na prihajajočih volitvah," pri čemer je na podlagi prepričanja, da je za vzpostavitev drugačne, vključujoče in v prihodnost usmerjene politike potreben prihod novih, neobremenjenih imen in svežih idej v državni zbor, dal prednost novim strankam. "Na koncu je pretehtala odločitev, da je za uveljavitev naših vrednot samostojna pot najboljša," je dejal na današnjem kongresu.

V stranki so še pojasnili, da so k snovanju programa povabili strokovnjake z različnih področij, osnutek predloga programa pa da so že pripravili. Osredotočili se bodo predvsem na področja boja proti korupciji, neodvisnosti medijev, reorganizacije zdravstva, strokovnega in ne političnega kadrovanja, socialne in pravne države ter samooskrbe na vseh področjih. Kot so napovedali, bodo v naslednjih dneh predstavili tudi kandidatno listo.