Očitajo mu to, kar počnejo sami

Urbanija nadaljuje s pritiski na RTV zaradi domnevnega rasizma novinarja, ki je izpostavil rasizem vlade

R.T.
2. 3. 2022, 15.18
Posodobljeno: 2. 3. 2022, 15.45
Deli članek:

Da je novinar portala MMC Boris Vasev že nekaj časa trn v peti vladajoče koalicije in Uroša Urbanije, je znano že dlje časa.

STA
Šef Ukoma Uroš Urbanija

Novinar Boris Vasev se je v svoji zadnji kolumni razpisal o razlikah med vladnim odzivom na ukrajinske begunce na eni in afganistanske begunce na drugi strani. Kolumna, v kateri Vasev izpostavlja, da je takšno razlikovanje rasistično, pa je direktorja Ukom Uroša Urbanijo očitno tako zbodla, da je rasizem, pa tudi antisemitizem, naprtil kar Vasevu. V javnem pismu je ogorčeni Urbanija zaradi Vasevove kolumne in še nekaj drugih dejanj novinarjev vodstvo RTV pozval, naj ga sankcionira.

Spomnimo, vlada RS je na svojem Twitter profilu minuli teden objavila sporen tvit, v katerem je zapisala, da "ukrajinski begunci prihajajo iz okolja, ki je v kulturnem, verskem in zgodovinskem smislu nekaj povsem drugega kot okolje, iz katerega prihajajo begunci iz Afganistana." Kmalu za tem, ko so tvit objavili, pa so ga tudi izbrisali. Na problematičnost tvita in drugih odzivov vladajoče koalicije je Vasev opozoril v svoji kolumni. 

A Vasev ni bil edini, ki je opazil in kritično ovrednotil problematično razlikovanje med enimi in drugimi begunci. Tudi v posebni oddaji Odmevov je voditeljica Tanja Starič predsednika vlade Janeza Janšo povprašala po pomenu tega tvita in izrazila, da je njegova vsebina rasistična. Prav tako je tvit zaznala svetovna javnost. Ko se je v Berlinu na obisku pri nemški zunanji ministrici Annaleni Baerbock minuli teden mudil zunanji minister Anže Logar, ga je novinar nemškega portala Deutsche Welle prav tako povprašal po tem, kaj zares so mislili s tem tvitom, in če sam podpira takšno razlikovanje. Na vprašanje je Logar odgovoril le z motnim "Sodili nam boste lahko po naših dejanjih." 

Notranji minister Hojs je prejšnji teden naznanil, da lahko Slovenija sprejme do 200 tisoč ukrajinskih beguncev. To številko je vredno primerjati s številko, ki jo je avgusta lani, po talibanskem prevzemu Afganistana, navedel Logar. Takrat je izjavil, da bo Slovenija sprejela do pet, s številko 5, Afganistancev. In še to tistih, ki so sodelovali s slovensko vojsko. 

Zaradi kritike rasizma si je prislužil oznako rasist

Vasev si je s svojo kolumno, v kateri je kritično razpredal o odnosu vlade do "enih" in "drugih" beguncev, pri Urbaniji prislužil oznako "rasist." Po mnenju Ubranije je Vasev namreč kriv razlikovanja med "pravimi" in "nepravimi" begunci, kar je ravno tisto, kar Vasev v prispevku očita vladi. V javnem pismu novinarja Urbanija še obtoži, da se tako rekoč poslužuje enake retorike kot Putin, trditve pa ne podpre z nobenim dokazom. 

Zajem zaslona
Pismo Urbanija takole zaključi.