SLOVENSKI FILM

V Grčiji bo svetovna premiera dokumentarca Smučarske sanje

M. V.
2. 3. 2022, 14.11
Posodobljeno: 2. 3. 2022, 14.20
Deli članek:

Film o afganistanskih smučarkah režiserke Haidy Kancler se je uvrstil v tekmovalni program 24. Festivala dokumentarnega filma v Solunu.

SFC
Smučarske sanje

Od 10. do 20. marca bo v Solunu potekal 24. Festival dokumentarnega filma. V tekmovalni program dvanajstih filmov sekcije Newcomers se je vrstil tudi film Smučarske sanje režiserke Haidy Kancler, ki bo 13. marca na festivalu imel svetovno premiero. Tri dni zatem, 16. marca, bo zaključil letošnji Festival dokumentarnega filma v Ljubljani.

V afganistanskem mestu Bamyan Zakia Mohammadi (25), Fatima Nazari (21) in Fariba Ahmadi (16) sanjajo o tem, da bi postale profesionalne smučarke in se udeležile olimpijskih iger. Ko jim njihova slovenska trenerka smučanja Ana Tasič (30) sporoči, da lahko odidejo v Evropo na intenzivno usposabljanje za učiteljice smučanja, se zdi, da so še korak bližje k uresničitvi svojih sanj. Dekleta se dve leti intenzivno pripravljajo na potovanje. Ko končno prispejo v Evropo, pa se takoj soočijo z nepremostljivimi kulturnimi razlikami in strogimi standardi evropskega profesionalnega športa. Dekleta se spopadajo z razočaranjem, zato jih mikajo druge možnosti, vključno z nezakonitim pobegom v Nemčijo. Kar se začne kot priložnost slediti svojim sanjam, se spremeni v nepredvidljiv čustven tobogan z neprijetnimi posledicami. Film se je snemal v Afganistanu, Sloveniji, Avstriji in na Finskem.

V sklopu festivala bo potekala tudi profesionalna filmska tržnica Agora, znotraj katere se bo predstavil projekt Dežela šarplaninca režiserke Peter Seliškar. Zarif je petnajstletni ovčji pastir iz družine Zekirov, ki živi v tradicionalni vaški skupnosti Jabolčište ob vznožju Šarplanine v Severni Makedoniji. Če ga vprašate, ali razmišlja o odhodu, vas pogleda naravnost v oči in reče: »To je najlepši kraj na svetu. Tu sem srečen. Če bom odšel od tod, se ne bom nikoli vrnil.« Dežela Šarplaninca je film, ki govori o zelo mladem fantu in njegovem zelo posebnem času odraščanja.