Slovenija osvojila novi kolajni

FOTO: Nov fantastičen dan v Pekingu, Mastnak srebrn, Kotnikova bronasta!

S.R./STA
8. 2. 2022, 07.38
Posodobljeno: 8. 2. 2022, 09.27
Deli članek:

Slovenski športniki so na olimpijskih igrah v Pekingu tudi danes vknjižili izjemen uspeh. Za novi dve kolajni, že četrto in peto na olimpijskih igrah, sta poskrbela deskarja Tim Mastnak in Gloria Kotnik.

Reuters
Tim Mastnak se veseli srebrne kolajne.

Mastnak je v kvalifikacijah zasedel četrto mesto, za zmagovalcem zaostal 89 stotink sekunde, v osmini finala pa se je pomeril z Nemcem Yannickom Angenendom"Malo me je presenetila podlaga, je drugačna, kot sem pričakoval. Sem pa že v prvih zavojih našel občutek in potem malenkost stopnjeval, odpeljal mirno vožnjo brez večjih napak. So pa še rezerve in upam, da jih bom lahko v finalu poiskal in jih dodal v vožnjo. Poskusil bom napasti, najprej bom pogledal obe vožnji in potem na podlagi analize poskušal ugotoviti, kje so tiste stotinke, ki mi še lahko gredo v prid," je po kvalifikacijah dejal Mastnak.

Reuters
Tim Mastnak

Mastnak je tudi v osmini finala delo opravil izvrstno in se zanesljivo uvrstil v četrtfinale, kjer je nato premagal še Poljaka Oskarja Kwiatkowskega. Mastnaka je v polfinalu čakal Rus Vic Wild, ki je tik pred koncem storil manjšo napako. Razpletlo se je fantastično, Mastnak se je podal v boj za zlato. V finalu mu je nasproti stal Avstrijec Benjamin Karl, Slovenca pa je od zlate kolajne ločilo le še nekaj vratc, a je v samem zaključku vožnje naredil napako. Na koncu se je moral zadovoliti s srebrno kolajno, s tem je Sloveniji na letošnjih olimpijskih igrah prinesel že peto odličje!

Edina Slovenka

Gloria Kotnik (+5,15) je zabeležila 14. čas, v osmini finala jo je čakalo težko delo. Pomerila se je z Japonko Tsubaki Miki, a se je na koncu suvereno prebila med osem najboljših, nato je v napetem četrtfinalu opravila še z Nemko Carolin Langenhorst. V polfinalu se je pomerila z Avstrijko Danielo Ulbing, ki se je izkazala za pretrd oreh. Kotnikova se je podala v boj za bronasto kolajno, kjer je s sijajno vožnjo premagala Nizozemko Michelle Dekker. Slovenija je osvojila novo kolajno na olimpijskih igrah, Gloria Kotnik se veseli brona!

Reuters
Gloria Kotnik je osvojila bron.

Po prvih današnjih vožnjah je bila Kotnikova zelo čustvena in povzela zahtevno zadnje obdobje, ko se je prebijala nazaj med najboljše.

"Sploh prva vožnja je bila res dobra, za drugo sem bila vesela, da mi je uspela. Ta finale mi doslej najbrž največ pomeni, še posebej zaradi domačih, ki me podpirajo ter mi stojijo ob strani. To je za njih. Zadnje sezone so bile zelo težke. Tudi sama nisem znala tempirati treningov in vsega tega, tako da me je večkrat ob tem izdalo zdravje. Zdaj sem se vrnila na povsem drugačen način. Manj sem obremenjena, drugače gledam na stvari. Včasih se zgodijo nepredvidljive stvari in še vedno je otrok na prvem mestu. Tudi trikrat na dan se mi lahko spremeni načrt, tako pač je. Sem veliko bolj prilagodljiva, vse vzamem bolj umirjeno, prediham. In tudi generalno se počutim res veliko veliko bolje," je razložila.

Košir in Marguč neuspešna

Košir je bil v kvalifikacijah 11. (+1,62), njegov tekmec v boju za četrtfinale pa je bil italijanski veteran Roland Fischnaller. "V bistvu zdajle vidim, da sem enajsti. Nazadnje, ko sem bil enajsti, sem zmagal. S to miselnostjo bom šel v finale," je takoj kvalifikacijah odvrnil 37-letni slovenski deskar, ki pa se mu je vožnja v osmini finala ponesrečila. Med najboljših osem se je suvereno uvrstil Fischnaller.

Košir je po izpadu pojasnil, da je, čeprav je bil to njegov najslabši dosežek na olimpijadi doslej, vseeno zadovoljen. Namreč zadovoljen, da je bil po "vseh kolobocijah" sploh na tekmi. Košir danes po lastnih besedah nekako ni začutil podlage. Njegova edina misel je bila napadaj, a se je na koncu precej mučil, je poudaril. "Ni bil moj dan," je zaključil.

Za Marguča ena vožnja premalo

Marguč je tekmovanje končal na 25. mestu z zaostankom 3,48 sekunde. Do uvrstitve med 16 najboljših sta mu zmanjkala slabi dve sekundi. "Progi sta dejansko isti, razlik ni, sneg je fantastičen, proga je res lepa. Užitek je deskati na njej. Kar se tiče mojega nastopa, škoda prve rezervirane vožnje. Ta druga je bila dosti boljša, ampak da prideš v finale na olimpijskih igrah, moraš odpeljati dve. Žal sem samo eno. To je to, škoda," je sporočil izkušeni Marguč.

V kvalifikacijah je bil najboljši vodilni v svetovnem pokalu in branilec srebrne kolajne s prejšnjih iger, Južnokorejec Sangho Lee, sledila sta mu izkušena Avstrijca Benjamin Karl in Andreas Prommegger.

Reuters
Gloria Kotnik je osvojila bronasto kolajno.