Stare zgradbe je treba razumeti

Nekoč kmetija, zdaj meščanska vila

W.Y.
8. 2. 2022, 07.26
Deli članek:

Vila Colarič, nekoč navadna kmetija na Ulici talcev 10 v Kostanjevici ob Krki, je postala meščanska vila 20. stoletja z unikatno karakteristiko in prestižno urejenim inventarjem, ki popestri štiri prostore, namenjene javnosti. To niso navadni prostori, kjer se omenja samo zgodovinske vire, imena in letnice, ampak je to živi muzej, kjer pravljice s hudomušnimi animacijami in anekdotami oživijo ter očarajo obiskovalca.

pp
Maj Kerin Colarič, bodoči inženir medijske produkcije, se rad vživi v lik kostanjeviškega graščaka

»Sem grof Maj Kerin Colarič, lastnik Vile Colarič, stare domačije oziroma družinske hiše, ki sem jo skozi leta v notranjosti obnavljal. Za celoto obnovo so že poskrbeli moji starši. Ko sem začel spoznavati samo dušo zgradbe oziroma vile, sem ugotovil, da ta ni zadovoljna z modernim ivernim pohištvom. Zato sem ga pred dvema letoma odstranil. Bolj ko je kičasto, boljše je! To je moj moto. In sem začel te prostore polniti z grajskim pohištvom, da se je povrnila tej vili dolgo izgubljena grajska duša. V tej vili zdaj živi moja zgodba. Razlikuje se od drugih muzejev, saj je to živi muzej, zgodovina tu živi. Vsakega obiskovalca sprejmem v baročni obleki, ne potrebuje vstopnice, a mora najprej pozvoniti z zvončkom v sprejemnici, da ugotovimo, ali ima obiskovalec čisto dušo,« zaneseno pripoveduje 20-letni mladenič Maj, ki je za uradno odprtje Vile Colarič verjetno namerno izbral prav prvi januarski petek, ko je obhajal 20. rojstni dan.

Končal je poklicno srednjo ekonomsko šolo in je po poklicu medijski tehnik, šolanje nadaljuje na Višji strokovni šoli za ekonomijo in medije v Novem mestu, za poklic inženirja medijske produkcije. Aprila bo začel s prakso na RTV Slovenija. Verjame, da bo tudi tam našel nove spodbude.

pp
Širša družina Colarič: babica Marija (prva z desne), mama Maja (prva z leve), teti Lea-Marija (druga z desne) in Mateja (četrta z desne) ter sestrične Brina, Lina, Zarja-Vita, Ajda-Lea, s klobukom Maj

»Velik vpliv je imel name dedek Leopold, ki je zbiral razne starine; skupaj sva hodila po domačijah, si ogledovala stare predmete, kazal mi je stare družinske slike. Ljubezen do zgodovine je tako rasla. Ko se enkrat v to zaljubiš, nimaš več nobene možnosti, da bi izstopil iz tega vrtiljaka, iz tega je nastala tudi ljubezen do zbiranja starinskega pohištva,« pripoveduje Maj in poudari, da želi, da vila zaživi tako, kot si zasluži.

To je edini muzej v Kostanjevici na Krki, poleg seveda že kar znamenite Galerije Božidar Jakac, ki pa je edini opremljen tako, da ljudje lahko spoznajo njegovo energijo tudi z dotikom, da si bodo morda kdaj zaželeli tudi skodelico čaja iz starih porcelanastih skodelic. Že sama sprejemnica daje vtis grajskega, saj prostor bogati razkošen kristalni lestenec. Ko stopite skozi druga vrata, se na široko odpre hodnik, v katerem se začne odvijati jedro grajske pravljice. Celotni interier vile je opremljen in narejen v slogu baroka. Prostore krasijo štukature, freske, kristalni lestenci, porcelan in seveda grajsko pohištvo, ki šteje krepko čez sto let. Vsaka skodelica in vsak kos pohištva je bil dokupljen.

pp
Maj Kerin Colarič

Stare zgradbe je treba spoštovati in razumeti, pravi Maj. Ker je bila v času baroka glasba izredno pomembna, je ena od sob zaradi velikega koncertnega klavirja Petroff, starega dobro stoletje, dobila ime glasbena soba. Cilj vodenega ogleda je, da obiskovalci začutijo zgodbo in zgodovino oziroma dediščino vile. Vsak predmet bodo gosti lahko prijeli v roke, se posedli na stare stole, vsak bo lahko zaigral na klavir ali pa se za tisti dan celo prelevil v gospoda ali damo. Včasih se dame sprehajajo tudi po Vili Colarič. S svojimi dejanji in grajskimi oblekami namreč obujajo čas, ki je bil nekako pozabljen. Zgledujejo se po obdobju princev, princes, grofov in grofic ter se temu primerno tudi obnašajo.

»Bolj ko je razgibano življenje, lepše je. Ne pričakujem, da bi od tega lahko živel, bo pa to eden mojih ljubših hobijev,« pravi Maj, tudi lokalni turistični vodič.

pp
Maj Kerin Colarič z mamo Majo na desni ter tetama Matejo in Leo Marijo na levi