Tekmo zaznamovale diskvalifikacije

Zmaga slovenske četverice v Pekingu!

L.J./STA
7. 2. 2022, 13.52
Posodobljeno: 7. 2. 2022, 16.56
Deli članek:

Slovenski skakalci Nika Križnar, Timi Zajc, Urša Bogataj in Peter Prevc so na današnji tekmi mešanih ekip v smučarskih skokih osvojili prvo mesto.

Profimedia
Dvig zlata za slovensko četverico.

Po vodstvu v prvi seriji je slovenska četverica v sestavi Nike Križnar, Timija Zajca, Urše Bogataj in Petra Prevca s prepričljivim nastopom še v drugi seriji skočila do zlate medalje. Slovenci so na srednji skakalnici osvojili že tretjo kolajno teh iger in obenem tretjo za Slovenijo v Pekingu.

Slovenija je v športnem centru v Džangdžjakovu slavila s kar 111,2 točke. Drugo mesto so presenetljivo osvojili Rusi, nepričakovano pa so bron dobili Kanadčani. Tekmo je zaznamovalo veliko število diskvalifikacij zaradi neustreznih dresov - Japonska, Avstrija in Nemčija so ostale brez enega skoka, Norveška pa brez dveh. A tudi brez diskvalifikacij nobena od reprezentanc ne bi ogrozila slovenske zmage.

Prvo serijo zaznamoval dolg skok Nike Križnar in diskvalifikacije več tekmovalk

Reuters
S svojim skokom je bila Urša Bogataj zelo zadovoljna.

Tekmo so poleg odličnega nastopa slovenskih skakalcev zaznamovale tudi tri diskvalifikacije - v japonskem, avstrijskem in nemškem taboru. Slovenska četverica je bila po prvi seriji v vodstvu in imela 49 točk prednosti pred najbližjimi zasledovalci Norvežani.

Slovenska ekipa je z odliko začela današnjo tekmo, na kateri je nastopilo le deset reprezentanc. Prva je za Slovenijo nastopila bronasta s posamične tekme na tej napravi, Križnar, in pristala pri 101 m. Slovenija je po skokih prve skupine tako vodila z 2,1 točke prednosti pred Japonsko.

Sredi nastopov skakalcev druge skupine pa je prišla informacija, da je bila japonska skakalka iz prve skupine Sara Takanaši diskvalificirana zaradi neustreznega dresa, kar je kljub dobremu skoku njenega rojaka Yukiye Sata (99,5 m) pomenilo, da Japonska nima več možnosti za kolajno.

V drugi skupini je tako slovensko vodstvo z dobrim nastopom še povišal Zajc, deveti s posamične tekme, ki je pristal pri 97,5 m, in Slovenija je imela 19,3 točke naskoka pred Norveško. Na uvodu tretje skupine je žirija tekmovanja zaradi neustreznega dresa diskvalificirala še izkušeno Avstrijko Danielo Iraschko-Stolz, s čimer je odpadla še ena tekmica Slovenije. V tej skupini je slovenske barve zastopala novopečena olimpijska prvakinja Bogataj, ki je skočila do 106 m in prednost Slovenije povečala na 25,5 točke pred najbližjo zasledovalko Nemčijo.

V zadnji skupini je za Slovenijo nastopil Peter Prevc, ki je dan prej zgolj za pol točke zaostal za svojo tretjo olimpijsko kolajno; dve ima iz Sočija 2014. Prevc je pristal pri 101,5 m in z uspešnim nastopom zanesljivo obdržal Slovenijo na prvem mestu.

Žirija tekmovanja je nato preklicala diskvalifikaciji Takanaši in Iraschko-Stolz, je pa zato diskvalificirala olimpijsko podprvakinjo Nemko Katharino Althaus, na koncu pa so vse tri diskvalifikacije obstale.