Sava Turizem Počivalška postavila na laž

Hotelom na elitnih lokacijah se odrekamo ob 41-odstotnem diskontu

Luka Tetičkovič
7. 2. 2022, 14.01
Deli članek:

Roki, da država uveljavi predkupno pravico do 43-odstotnega deleža sklada York v družbi Sava Turizem, so se že začeli. Trenutno ne kaže, da bo država pravico tudi izkoristila, čeprav se hotelski kvadrati prodajajo za pol nižjo ceno, kot je vrednost nepremičnin na ljubljanskem trgu.

Šimen Zupančič
Država se odreka predkupni pravici ob vsaj 41-odstotnem diskontu za hotelske sobe na elitnih lokacijah. Na fotografiji Hotel Rikli Balance na Bledu.

Jaka Koren
Bogdan Lipovšek, nekdanji direktor ljubljanskega Hotela Union

Hoteli v lasti Save Turizma imajo po podatkih Gursa skoraj 49 tisoč kvadratnih metrov uporabnih površin. Preračunano z deležem, ki ga družba York prodaja, pomeni, da se kvadratni meter hotelskih nepremičnin prodaja za 1800 evrov. V primerjavi z ljubljanskim nepremičninskim trgom, kjer kvadratni meter po uradnih ocenah stane 3050 evrov, to znaša kar 41-odstotni diskont za hotelske sobe na najboljših lokacijah po državi.

Bo država v drugem koraku prodala še svoje deleže?

S 43-odstotnim deležem madžarski sklad Prestige Tourism ne more odločilno vplivati na upravljanje hotelov. »V nadzornem svetu Sava Turizma bi imel en sedež (poleg Kada, SDH, Save, d. d., ter dveh predstavnikov zaposlenih). Zato je utemeljen sum, da je sklenjen tudi dogovor o prodaji deleža SDH, kar bi predstavljalo več kot 50 odstotkov lastništva,« ocenjuje Bogdan Lipovšek, nekdanji direktor ljubljanskega Hotela Union.

SDH je sicer januarja trdil, da nima informacij o prodajanju svojega deleža, ob čemer pa niso komentirali možnosti »prihodnjih odločitev glede urejanja razmerij med lastniki in upniki ter ostalimi deležniki SDH«.

»Govorijo o 200 milijonov evrov vredni investiciji, kar je povsem nelogično, razen če jim uspe investicijsko vrednost spremeniti v lastniške deleže. Zanimivo je, da je bil madžarski sklad nedavno ustanovljen, očitno z namenom, da lastniško vstopi v Savo z ustanovnim kapitalom 14 tisoč evrov, ki pa je najel posojilo v višini 200 milijonov evrov,« opozarja Lipovšek.

Kakšni obeti so to za slovenski turizem

»Obeti niso ravno najboljši,« je jasen Lipovšek, ki opozarja na zgovoren primer lendavskih term, ki so bile prodane madžarski družbi. Opozicijski socialdemokrati so glede tega opozorili, da so Madžari v Terme Lendava vstopili z obljubami o obnovi hotelov in novih delovnih mestih, »dejansko pa so odpustili prav vse«, medtem ko se obnova hotela Lipa še ni začela. »Vprašanje je, za koga dela predsednik vlade: za interese Slovenije ali za Orbanove tajkune,« se je spraševala poslanka SD Meira Hot.

»Gotovo bo zamenjan ključen vodstveni kader, tako v Savi, d. d., kot tudi v Savi Turizmu. Vzpostavile se bodo posebne dobaviteljske verige, povezane z madžarskimi firmami, in izločeni domači dobavitelji.«

»Dobički bodo preneseni na madžarsko firmo,« Lipovšek izpostavlja očitno. Kot najslabši scenarij pa omenja možnost, da si nov lastnik iz dobičkov povrne vso kupnino, obenem pa postane lastnik pomembnih objektov, zemljišč in naravnih virov. »Slovenci pa bomo zgolj slabo plačana hlapčevska delovna sila. In vse to zgolj zato, ker politične elite ne vodi zaveza k obči blaginji in splošnemu dobremu.«

Sava Turizem Počivalška postavila na laž

STA
Gospodarski minister Počivalšek je zavajal z ocenami, da je družba Sava v slabem stanju.

Osemnajst hotelov družbe Sava Turizem je na najboljših mestih po državi. Iz družbe tudi zavračajo pavšalne ocene, da je družba v slabem stanju, saj so v zadnjih petih letih izvedli za malo manj kot 80 milijonov evrov investicij. Prenovili so več kot tisoč hotelskih sob.

»Poslovna skupina Sava je kapitalsko stabilna Skupina, vrednost kapitala občutno presega neto finančni dolg skupine, kar je razvidno iz javno objavljenih podatkov in bilanc,« so zapisali v družbi v odzivu na zavajajoče ocene gospodarskega ministra Zdravka Počivalška. Minuli teden je namreč trdil, da je »treba najti rešitev za pomemben del slovenskega turizma, za sistem Sava, ki je v ekonomskih težavah, z dolgovi nad sto milijonov evrov, z neinvestiranjem v zadnjem obdobju«.