Po dogovoru z zdravniki

S skoraj enoletno zamudo bi minister Koritnik le sedel za pogajalsko mizo s sindikati

R.T.
1. 2. 2022, 17.54
Posodobljeno: 1. 2. 2022, 18.03
Deli članek:

Po današnjih novinarski konferenci sindikatov javnega sektorja o doseženem dogovoru o zdravniških plačah, na kateri so sindikati omenjali tudi možnost stavke, se ministrstvo odziva, da je pripravljeno sesti za pogajalsko mizo.

STA
Frančišek Verk, Jakob Počivavšek in Branimir Štrukelj na današnji novinarski konferenci sindikatov javnega sektorja.

Na ministrstvu za javno upravo pod vodstvom Boštjana Koritnika so zapisali, da so grožnje s stavko preuranjene. Prepričani so, da izzive lahko rešijo za pogajalsko mizo.

A kaj, ko je prav vlada tista, ki sindikatov ni povabila na pogajanja, ko bi to morala storiti. Kot smo že poročali, je danes Jakob Počivavšek v imenu pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja povedal, da vlada krši zavezo, da se bo pogajala o usklajevanju plačnih razredov. Vlada bi morala sindikate za pogajalsko mizo povabiti že maja 2021. "Do danes še ni prišlo do teh pogajanj, kljub temu, da smo sindikati večkrat pozivali vlado, naj skliče in začne pogajanja," je dodal Počivavšek. Ker vlada pogajanj ni sklicala, so sedaj to storili sindikati. Seja pogajalske komisije, na katero so vabljeni tudi predstavniki vlade, se ima odviti prihodnjo sredo.

V sindikatih pričakujejo, da se bodo pogajanja začela nemudoma, "v nasprotnem primeru se po sindikatih med članstvom že opravljajo pogovori o zaostrovanju sindikalnih aktivnosti," je navedel Počivavšek.

Visokošolski sindikat je ob tem že napovedal možnost stavke, prav tako pa bodo o stavki razpravljali na glavnem odboru Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), je sporočil Branimir Štrukelj.

Zahtevo sindikatov javnega sektorja glede začetka pogajanj o usklajevanju vrednosti plač - ob tem so sindikati sicer danes navedli še druge - na ministrstvu poznajo. Prav na podlagi zahteve sindikatov javnega sektorja so tudi že pripravili izhodišča za pogajanja, ki jih bo vlada predvidoma obravnavala na seji v četrtek, so pojasnili v izjavi.