Novinarji ostro nasprotujejo

Se RTV-jevske politične čistke obetajo še portalu MMC?

L.J./STA
1. 2. 2022, 16.30
Posodobljeno: 1. 2. 2022, 16.43
Deli članek:

V ponedeljek je generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough objavil spremembe v imenovanju urednika uredništva MMC, po kateri bo tega urednika lahko imenoval odgovorni urednik televizijskega informativnega programa sam, ne pa več v soglasju z radijskim kolegom.

Bobo
V.d. odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranka Rebernik

Spremembe je Andrej Grah Whatmough objavil v internem glasilu Informator. Objava spreminja režim imenovanja in razrešitve odgovornega urednika multimedijskega centra MMC. Sledeč spremembam bo po novem  odgovornega urednika MMC lahko imenoval odgovorni urednik televizijskega informativnega programa sam. Pred spremembami je to moral početi v soglasju z radijskim urednikom.

Spremembe so še posebej pereče v luči nedavnih menjav in čistk na Televiziji Slovenija. Na mesto vršilke dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa je namreč nastopila Jadranka Rebernik in izvedla kar nekaj spornih posegov v program ter si prislužila naziv "politična metla."

Novinarji MMC spremembam pravilnika ostro nasprotujejo in so nad njimi ogorčeni. O spremembi namreč niso bili obveščeni, prav tako po njihovem vedenju z nikomer ni bil vzpostavljen nikakršen dialog o tem. Tudi v časih, ko je MMC imel svojega odgovornega urednika, sta ga imenovala tako direktor televizije kot radia, zdaj pa se "potiho, brez dialoga in pospešeno uvaja stanje, kot ga še nikoli ni bilo", so navedli.

Takšno delovanje vodstva javnega zavoda se jim zdi nedemokratično, saj izključuje vse tiste, na katere tovrstne spremembe najbolj vplivajo, to pa so člani uredništva. "Pri tem opažamo vzorec odločanja pod trenutnim vodstvom javnega zavoda. Žrtve tovrstnega izključevanja so bili že naši kolegi v uredništvu televizijskega informativnega programa, ki jim je bilo onemogočeno podati mnenje o imenovanju v. d. odgovorne urednice informativnega programa, čeprav to zahteva zakon o medijih, kot je jasno opozorilo Društvo novinarjev Slovenije," so spomnili.