Stopnja hospitalizacij pri omikronu nižja

Poklukar naslovil, kdaj si lahko obetamo sproščanje ukrepov

L.J./STA
26. 1. 2022, 17.09
Posodobljeno: 26. 1. 2022, 17.15
Deli članek:

Zdravstveni minister Janez Poklukar je ob obisku Splošne bolnišnice Brežice in pogovoru s tamkajšnjim vodstvom odgovarjal tudi na vprašanja, povezana s sproščanjem ukrepov.

STA
Minister za zdravje Janez Poklukar

Janez Poklukar je ob obisku bolnišnice v Brežicah poudaril, da je tveganje, ki ga predstavlja koronavirusna različica omikron zaenkrat še preveliko. Ko se bodo krivulje novookuženih, obolelih in hospitaliziranih enkrat obrnile navzdol, pa bodo na vladi začeli razmišljati o nadaljnjih korakih.

"Želimo si, da čim prej dosežemo vrh in takoj, ko ga bomo dosegli, bomo tudi lažje zadihali in napovedovali, kako in na kakšen način naprej," je dejal minister.

Omikron z nižjo stopnjo hospitalizacij, a s hitrim širjenjem, še vedno predstavlja grožnjo

Poklukar je nadaljeval, da se morda zdi, da različica omikron ne povzroča toliko hospitalizacij, pa smo vendar priča visokemu vrhu okužb, ki je štirikrat višji, kot je bil pri delta različici. "Tudi če je namesto štiriodstotne stopnje hospitalizacij, kot je bila pri različici delta, zdaj stopnja hospitalizacij enoodstotna, to pri 30.000 pozitivnih testov dnevno pomeni 300 sprejemov," je navedel minister. Za napoved, kaj bo nova različica prinesla intenzivnim enotam, pa je po njegovih besedah prezgodaj.