Evakuacija

Borisa Johnsona zalotili še pri eni laži

J.P.
26. 1. 2022, 17.28
Posodobljeno: 26. 1. 2022, 17.35
Deli članek:

Iz Afganistana so prišle živali. So dobile prednost pred ljudmi?

Profimedia
Britanski premier Boris Johnson

Navedbe, ki jih je britanski premier Boris Johnson pred časom označil za nesmiselne, so se, kot kaže, izkazale za resnične. Gre za navedbe, da naj bi Johnson med padcem Kabula v roke Talibanov posredoval pri evakuaciji živali iz Afganistana.

Da naj bi imel pri evakuaciji dobrodelnega društva Nowzad, za katerim stoji nekdanji kraljevi marinec Pen Farthing, prste vmes Johnson, razkrivajo elektronska sporočila, izmenjana avgusta lani.

Premierjev predstavnik za stike z javnostmi je danes sporočil, da dejstvo ostaja, da Johnson pristojnim ni dal nikakršnih navodil.

Omenjeno društvo je nudilo zavetišče psom, mačkam in oslom. Za delo z njimi je usposabljalo in zaposlovalo Afganistance.

Ko so Kabul zavzeli za Talibane, so podporniki društva vse moči napeli za organizacijo evakuacije, saj da so bili zaposleni zaradi sodelovanja s tujimi organizacijami ogroženi. Enako živali.

Iz Afganistana so avgusta lani prepeljali približno 15.000 ljudi, tudi Farthinga, in 150 živali. Njegovih zaposlenih na koncu niso evakuirali, a so našli pot v Pakistan. Za letalo, ki je prevažalo živali, so plačali donatorji, vlada Združenega kraljestva pa je zanj prižgala zeleno luč. Od tod očitki, da so pred ljudi postavili živali.

Johnsonu politični nasprotniki zdaj mečejo pod nos, da je spet lagal in da je zavoljo živali na cedilu pustil britanske oborožene sile v Afganistanu. Nič kaj dober čas za premierja, saj že potekajo preiskave domnevnih zabav na naslovu Downing Street 10, in sicer v času, ko je preostanek Otočanov moral spoštovati protikoronske ukrepe.