Nekatere države v Evropi so že ukinile covidna potrdila in druge omejitvene ukrepe, ali jih bodo v prihodnjih dneh. Prvi sta bili Irska in Velika Britanija, ki sicer ne spada več v EU.

Na protestih zbrala veliko večja množica kot na podobnih prejšnjih protestnih shodih v belgijski prestolnici, kjer je tudi sedež evropskih institucij.

Protestniki so se zbrali dopoldne na severni železniški postaji, od koder so krenili na pohod do parka Cinquantenaire v bližini evropske četrti. Policija je že pred začetkom shoda aretirala šest ljudi, poročajo belgijski mediji. Protestniki so nosili napise, na katerih so kritizirali belgijskega premierja Alexandra De Crooja in covidno potrdilo ter se sklicevali na svobodo in demokratične vrednote. Mnogi med njimi niso nosili zaščitnih mask.

Med mirnimi protestniki je bilo nekaj razgrajačev, ki so se spravili na avtomobile in stavbe v središču mesta. Posredovala je policija, ki je za razgon bojevitih skupin uporabila curke iz vodne topa in solzivec.

Protestnikom so se pridružili tudi somišljeniki iz drugih evropskih držav, ki so se tako odzvali pozivu organizatorjev, med katerimi so bili Svetovna demonstracija za svobodo in Evropejci združeni za svobodo. V množici je bilo opaziti tudi zastave Poljske, Nizozemske in Romunije.

protest, bruselj2
Profimedia
Več kot 100.000 mirnih protestnikov na ulicah Bruslja zahteva vrnitev v nekoronsko normalnost.

Belgija se tako kot mnoge druge evropske države sooča z velikim porastom okužb, ki jih poganja širjenje različice omikron. Vlada se je sicer v petek odločila za uvedbo koronskega barometra za boljše upravljanje epidemije, ki bo povezano s stanjem v bolnišnicah. Od 1. marca pa bo v državi za ohranitev veljavnosti covidnega potrdila obvezen poživitveni odmerek cepiva, če bo od drugega minilo že več kot pet mesecev.

protest, bruselj1
Profimedia
Na ulicah Bruslja.