Covid

To so izjeme, ki jim po stiku z okuženo osebo ne bo treba v karanteno

M.M.
6. 1. 2022, 20.27
Posodobljeno: 6. 1. 2022, 20.52
Deli članek:

Na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje je Vlada Republike Slovenije izdala Odlok o spremembi Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni covid-19.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Odlok o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19 določa, da se osebo, ki je bila v visoko tveganem stiku s povzročiteljem covida, ne napoti oziroma se ji ne odredi ukrep karantene na domu. 

Izjeme so osebe, ki so prejele poživitveni odmerek Pfizerjevega cepiva ali cepiva Moderne, oseba, ki je prebolela koronavirus, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR testa, ki je starejši od desetih dni in je od pozitivnega rezultata testa PCR minilo manj kot 45 dni in oseba, ki je prebolela covid-19, kar dokazuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od desetih dni in je bila cepljena z drugim odmerkom cepiva. 

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 10. januarja. 

Ob tem so epidemiologi vladi predlagali tudi skrajšanje dolžine karantene na domu v primeru visoko tveganega stika, in sicer z desetih na sedem dni. Kot je na novinarski konferenci po posvetu z gospodarstveniki povedal zdravstveni minister Janez Poklukar, ta ukrep ni vključen v odlok, saj "to izhaja iz priporočil epidemiološke stroke, ki se po tem protokolu začnejo izvajati v ponedeljek".