SZO

Omikron ne bo zadnji sev koronavirusa

M.M.
6. 1. 2022, 20.01
Posodobljeno: 6. 1. 2022, 20.01
Deli članek:

Zelo nalezljiv sev omikrona ustvarja manj nevaren potek bolezni kot globalno prevladujoča delta, vendar ga ne bi smeli označiti kot "blagega", so povedali voditelji Svetovne zdravstvene organizacije (SZO).

Profimedia
Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus in tehnična direktorica SZO Maria van Kerkhove.

Vodja kliničnega vodstva SZO Janet Diaz je dejala, da so prejšnje študije pokazale, da je tveganje za hospitalizacijo zaradi omikrona manjše v primerjavi z delto. Nevarnost je manjša, tako za mlade kot za starejše, je dodala Diaz.

Generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da seva omikrona ne bi smelo šteti za "blago", ker negativni rekordi padajo po svetu, zdravstveni sistemi so poplavljeni in vlade poskušajo "ukrotiti" virus, ki je do zdaj ubil več ljudi. 5,8 milijona bolnikov.

Skok v številu okuženih, upad števila umrlih

Še en sev, označen kot IHU, prvič registriran leta 2021, je prav tako sev, ki ga WHO spremlja, vendar ne kroži po svetu, je dodala tehnična direktorica WHO Maria van Kerkhove.

Opozorila je, da omikron ne bo zadnja različica COVID-19. "Omikron žal ne bo zadnja varianta, virus se še naprej razvija," je poudaril Kerkhove. SZO je v svojem tedenskem poročilu objavila, da je število primerov v tednu do 2. januarja poskočilo za 71 odstotkov v primerjavi s prejšnjim tednom, na 9,5 milijona, medtem ko se je stopnja umrljivosti zmanjšala za 10 odstotkov na 41.000.