Pometanje

Prvi cenzor nacionalke novinarjem pristrigel peruti

R.T.
5. 1. 2022, 15.48
Posodobljeno: 5. 1. 2022, 15.55
Deli članek:

Na TV Slovenija so se kot kaže odločili, da slovensko časopisje ni več vredno njihovega novinarskega kadra, na naslov prihaja dan prepozno, kar je seveda mlinski kamen tiskovin, stroški pa so previsoki.

Bobo
V.d. odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija Jadranka Rebernik.

Kot je namreč v svojem blogu zapisal filozof Boris Vezjak, so novinarji na nacionalki v novem letu naleteli na neprijetno presenečenje. Od 1. januarja niso več naročeni na dnevno in tedensko časopisje, da bi ga lahko kot vsak dan prelistali in preverili, če so kar koli spregledali. Po navedbah Jadranke Rebernik, vršilke dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija, prvega cenzorja na nacionalni televiziji ali »nove metle,« kot se je danes prikrito, a slikovito izrazila voditeljica Zvezdana Mlakar, ki je nenadoma ostala brez svoje pogovorne oddaje Zvezdana, je poteza del ekonomskih rezov. Kot je zapisal Vezjak, so časopisne hiše po besedah Rebernikove zavrnile pogajanja o zmanjševanju stroškov, hkrati pa naj bi nudile »novice, ki so se zgodile prejšnji dan.« Odgovorila naj bi še, da ima informativni program na voljo tri časopise, a v desku in pri tajnici, članke pa si lahko fotokopirajo.

Vezjak se ob tem sprašuje, kako lahko novinarji ostanejo brez »ključnih virov informacij resnega tiska in brez osnovnega delovnega sredstva,« pri čemer opozarja, da radikalni rezi pri naročilih kritičnega časopisja v času vlad Janeza Janše niso nič novega. V ozadju kot edino možno razlago vidi agendo uničenja medija, ki je lahko zrasla izklučno na zelniku političnih akterjev v ozadju, ki imajo seveda svoje ambicije, kar bi bil po njegovih navedbah še en dokaz teze o »intenzivni politizaciji javne radiotelevizije.«