Največja težava vlade Janeza Janše pri upravljanju z epidemijo je nezaupanje ljudi. Visok odstotek ljudi ima občutek, da so ukrepi zmedeni, nekonsistentni in nelogični. V času, ko se soočamo z izbruhom petega vala, ki ga poganja različica omikron, vlada in predstavniki stroke nadaljujejo po ustaljenem vzorcu in  s svojimi nepremišljenimi izjavami vnovič ustvarjajo nemir med ljudmi. Prejšnji teden se stroka ni uspela poenotiti okoli tega, ali se zavzemajo za obvezno cepljenje ali ne. Po praznikih so presenetili z novico, da bi radi skrajšali karanteno za tiste, ki so okuženi z različico omikron na pet dni, nato spet na sedem dni, hkrati pa ni jasno, kako se bo ugotavljalo, kdo ima katero različico virusa.

Nov »bleščeč« nastop

Ob vsem tem je v intervjuju za spletni portal N1 v vsem svojem blišču vnovič zablestel direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek.  V le nekaj minutah je, kot je uspela ugotoviti uporabnica Twitterja @centrifuzija, večkrat uspel podati popolnoma nasprotujoče si izjave, ob tem še malce strašiti in dodati še kakšno popolno neumnost. Ob takih nastopih odgovornih ne čudi, da je upor do ukrepov in omejitev vedno večji in ne vedno manjši.

20210112-01043366
STA
Milan Krek je v bolnišnico spravil že prvega bolnika z omikronom, izkazalo se je, da je ta tam zaradi drugih razlogov

Koga je omikron spravil v bolnišnico?

Če povzamemo »bisere« z nastopa direktorja NIJZ, je šlo nekako tako: Milan Krek je že takoj na začetku obelodanil, imamo v bolnišnici že prvo osebo, okuženo z omikronom, in ob tem še zanikal, da bi bil omikron blag. »V svetu se povečujejo hospitalizacije in umrljivost zaradi omikrona,« je dodal in Slovencem nagnal strah v kosti. Podatki iz držav, kjer je omikron v polnem razmahu, sicer kažejo drugače, a kaj oni vedo. Poleg tega se je izkazalo še, da oseba v bolnišnici ni tam zaradi omikrona, ampak drugih zdravstvenih težav, okužbo so v UKC Maribor odkrili po naključju ob testiranju. Bravo, Krek!

Je peti val že prišel?

O petem valu je povedal: »Mi vemo že 10 dni nazaj, da se je začel. To ni od danes. To je že nekaj časa,« nato pa že čez nekaj minut izustil: »Prihaja nov izbruh.« Je že tu, prišel je pred desetimi dnevi, bo še prišel … Kdo bi vedel, kajne?

omikron
Profimedia
Omikron je po besedah ministra Poklukarja že prevladujoča različica, Krek meni, da še ne

Odstotki gor, odstotki dol

Zgovorni direktor NIJZ je povedal nekaj tudi o tem, v kolikšnem obsegu imamo pri nas te nove, izjemno kužne različice virusa. Najprej je priznal, da je podajanje ocen zelo težko delo: »Zelo težko bi rekli, koliko je omikrona, ker je po različnih skupinah.« Nekaj stavkov pozneje, ko se je ogrel in malce opogumil, pa je le povedal: »V tem trenutku imamo še 60, 70 % delte. Večina hospitaliziranih je iz delte in več kot polovica okuženih je iz delte.« Podatek, da je v bolnišnicah od 524 hospitaliziranih le ena oseba z omikronom, pa še ta ne zaradi težav, povzročenih z okužbo, je Krek v nekaj minutah pozabil. Tudi podatek, da je več kot polovica okuženih »iz delte«, se je včeraj že spremenil, saj je minister za zdravje izjavil, da je omikron pri nas že prevladujoča različica.

Flurona

Med svojim modrovanjem se je dotaknil tudi flurone, zlobne kombinacije gripe in covida-19, ki so jo zaznali tudi na Hrvaškem. »Če daste oba virus skupaj, lahko ustvarita grdo klinično sliko,« je ocenil strokovno, nato pa še bolj strokovno pojasnil, da v resnici nima podatkov o tem, kako je videti ta kombinacija. »S tem se še nismo ukvarjali, ker tega pri nas še nimamo.« Ampak ne norčujmo se iz stroke. Če ugiba zdravnik z izkušnjami, je njegova ocena veliko boljša, kot če ugiba

Milan Krek
Bobo
Medijski nastopi Milana Kreka so deležni vedno večjih kritik.

popoln laik.

Krivi državljani

Po vseh nasprotujočih si izjavah, ki nas niso pomirile, če je sploh bil tak njihov namen, se je še malce pošalil in pojasnil, zakaj epidemiološka služba z nekaterimi s potrjeno okužbo ne stopi v stik tudi po petih dneh: »Včasih ljudje mislijo, da so dali svojo številko, pa dajo drugo številko,« je krivdo za težave spet prevalil na državljane. Ti bodo v naslednjih dneh vnovič čakali na večerne seje vlade in pozna sporočila na Twitterju, ki nam bodo krojila življenje do naslednjega novega seva covida-19. V Franciji naj bi že našli sev z visokim številom mutacij, ki je še bolj kužen od omikrona.