Izobraževanje

SDS prevzel vajeti ključnega direktorata na MIZŠ

L.T.
5. 1. 2022, 15.27
Posodobljeno: 6. 1. 2022, 09.59
Deli članek:

Na mesto vršilke dolžnosti direktorice za direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo imenovali Andrejo Špernjak, ki je pred leti na listi SDS kandidirala za županjo Maribora.

STA
Ministrica Simona Kustec je prepričana, da dela odlično.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je imela pred časom precej preglavic z iskanjem vodilnega za ta ključen organ, na katerem nastajajo vse okrožnice, ki jih prejemajo šole. Najbolje je pisanje okrožnic šlo izpod rok Antonu Balohu, ki je direktorat vodil do februarja lani. Kot nekdanji ravnatelj se je Baloh zavedal, da le preprosta in jasna navodila padejo na plodna tla.

Njegova naslednica Helena Kujundžić Lukaček se pri pripravi dokumentov ni najbolje znašla, naokrog je pošiljala nedorečena navodila, s katerimi si šolniki niso mogli kaj prida pomagati. Do tega mesta je prišla kljub očitnemu pomanjkanju izkušenj in znanj s tega področja, Kustečeva ji je kljub temu dvakrat podaljšala vedejevstvo, v tretje pa to ni bilo več mogoče.

STA
Andreja Špernjak, nova vd generalne direktorice direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo.

Vprašljive strokovne kompetence Špernjakove

Kot nov v. d. bo za vajeti prijela Andreja Špernjak, ki z predšolskim in osnovnim šolstvom na tem področju nima izkušenj, saj je zaposlena na mariborski fakulteti za naravoslovje in matematiko, kjer kot asistentka poučuje didaktiko biologije. Na ministrstvo smo se obrnili z vprašanjem na podlagi kakšnih strokovnih kompetenc je bila Špernjakova imenovana za vršilko dolžnosti, vendar odgovora do zaključka redakcije nismo prejeli.

Zdi se, da je Špernjakova do svoje nove pozicije prišla zaradi članske izkaznice SDS in kadrovske osiromašenosti stranke SMC. Kot smo poročali je novembra Kustečeva uradniškemu svetu podala predlog za začetek postopka posebnega javnega natečaja, imenovana je tudi že bila natečajna komisija, a je takrat zadeva obstala.

Odgovor ministrstva

"Mag. Helena Kujundžić Lukaček je ministrici za izobraževanje, znanost in šport dr. Simoni Kustec podala odstopno izjavo, v kateri je navedla, da želi razrešitev s položaja vršilke dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo v Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Ministrica je odstopno izjavo sprejela in Vladi RS predlagala njeno razrešitev s položaja generalne direktorice Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo. Hkrati je Vlada RS na položaj vršilke dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo na MIZŠ imenovala dr. Andrejo Špernjak,  in sicer od 1. 1. 2022 do imenovanja generalnega direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev, to je do 30. 6. 2022.

Andreja Špernjak je doktorica bioloških znanosti. Na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru se kot predavateljica trenutno ukvarja z didaktiko biologije in vodenjem Centra za vseživljenjsko učenje. Delovne izkušnje in dodatno poznavanje osnovnošolske sfere pa je pridobila tudi kot profesorica biologije na osnovni šoli. V.d. generalne direktorice Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo dr. Andreja Špernjak se bo pri svojem delu osredotočila predvsem na redne naloge, ki so potrebne, da se v trenutni situaciji šolsko leto čim bolje zaključi," so na naša vprašanja odgovorili na MIZŠ.