uresničujejo se slabe napovedi

Krivulja se je obrnila, po novem letu zapiranje šol? Logarjeva je pojasnila …

S.R.
28. 12. 2021, 09.54
Posodobljeno: 28. 12. 2021, 13.59
Deli članek:

Bilo je samo vprašanje časa, kdaj se bodo epidemične razmere začele znova slabšati tudi pri nas. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je danes pojasnila, ali je v igri tudi kratkotrajno zaprtje šol.

Nataša Juhnov/Vestnik.si
/

Da epidemija še zdaleč ni za nami, je od pojava različice omikron opozarjala tudi slovenska stroka. Nedeljskemu porastu števila novookuženih je kot kaže sledilo tudi ponedeljkovo poslabšanje. Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je bilo včeraj v Sloveniji potrjenih 1813 novih primerov okužbe, pri čemer je bil delež pozitivnih testov 34-odstoten. V ponedeljek pred tednom dni je bilo denimo potrjenih 1558 novih primerov okužbe, delež pozitivnih testov pa je bil 31,3-odstoten. Pri NIJZ še ocenjujejo, da je v Sloveniji trenutno aktivno okuženih 16.191 prebivalcev.

Po podatkih vlade je bilo v slovenskih bolnišnicah včeraj hospitaliziranih 586 covidnih bolnikov, od katerih je 201 potreboval intenzivno nego. Umrlo je 11 bolnikov.

O zapiranju šol ne razmišljajo

Kot je znano, je različica omikron precej bolj nalezljiva od različic, ki so po svetu krožile pred njo, vključno z zloglasno delto. Za okužbo je dovolj že bežen stik brez maske, kažejo raziskave. Kot je za 24ur ur opozoril Roman Jerala s Kemijskega inštituta, bo nevarnost za okužbe ob praznovanjih ob koncu leta velika, saj po njegovem mnenju hitri testi oziroma samotestiranje, ki bo veljalo kot vstopnica za silvestrovanje v gostinskih obratih, ne bodo zadoščali. "Se bojim, da bo takih okužb še veliko, ker je to okolje, v katerem se okužba lahko zelo hitro širi," je posvaril. Izrazil je tudi skrb, da obstoječi ukrepi ne bodo zadoščali in da bo potrebno uvesti še kakšnega. "To širjenje okužb je lahko zelo nevarno, tako da mogoče ne bi bilo slabo, da bi razmislili tudi o tem, da se po novem letu mogoče tudi šole za kakšen teden zaprejo," je predlagal. Kot je sicer danes dodatno pojasnil na Twitterju, sam "ne zagovarja zapiranja šol, ampak razmislek o podaljšanju počitnic za en teden ali vsaj za nekaj dni, da se zmanjša širenje okužb zaradi stikov čez novoletne praznike."

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je na drugi strani za 24ur.com dejala, da takšen predlog včeraj ni bil na mizi skupine. O njem niso niti razpravljali niti odločali, temveč so vladi predlagali le podaljšanje veljavnih omejitvenih ukrepov. "Stanje je takšno, da za zdaj ne moremo svetovati ne sproščanja ne zaostrovanja ukrepov," je dejala.

NIJZ
Zadnji podatki o epidemiološki sliki v Sloveniji.