Na Ptuju predstavili program

Minimalna plača na 800 evrov in socialna najemna stanovanja

Luka Tetičkovič
13. 12. 2021, 14.27
Posodobljeno: 13. 12. 2021, 14.27
Deli članek:

Po odjugi bomo 24. aprila šli na volitve. Socialni demokrati so nanje pripravljeni, trdi njihov glavni tajnik Dejan Levanič. Meni da bomo odločali o največji dilemi zadnjih dvajsetih let – ali se bomo v političnem prostoru še najprej delili ali se začeli poslušati in sodelovati.

lt
Dejan Levanič (v ospredju) in Nuška Gajšek (levo), županja Ptuja.

Na predstavitvi osnutka programa, ki so ga pisali zadnjega pol leta in ga zdaj dajejo v pregled javnosti, je kritiziral aktualno vlado, ki da ima za seboj izjemno slabe rezultate. Izpostavil je Covid situacijo, glede katere je Slovenija najslabša daleč naokrog. »Prišli smo v situacijo, ko ljudje ne zaupajo več nikomur,« je komentiral vladno komunikacijo glede epidemije. »Samo tisti, ki nimajo zaupanja vase, vladajo z odloki,« je dejal glede vladnega upravljanja z epidemijo brez primernih zakonskih podlag.

»Lepo je sicer deliti, ampak treba je deliti odgovorno in poskrbeti za prihodnje generacije,« pravi Levanič glede javnega zadolževanja. V svojem program so zapisali kako nameravajo državo voditi v naslednjem desetletju in ne le v obdobju po volitvah. »V ospredje smo postavili zdravstvo – danes je problem že dostop do osebnega zdravnika,« je dejal. V Sloveniji po podatkih Zavoda za zdravstveno zavarovanje kar sedem odstotkov zavarovancev nima opredeljenega osebnega zdravnika.

lt
Dejan Levanič, glavni tajnik Socialnih demokratov.

Krajši delovni teden in 800 evrov minimalke

Na področju politike zaposlovanja so sprožili razpravo z idejo od 32 urnem delovniku. »Progresivna stranka kot je Socialna demokracija mora ta vprašanje odpirati, zadovoljni smo, da se je začela kritična razprava,« je izpostavil Levanič. V ospredje postavljajo dvig minimalne plače na 800 evrov in dvig minimalne pokojnine na 700 evrov. Programsko so se opredelili tudi glede gospodarstva, »ki je predvsem v našem okolju nekoliko degradirano,« je Levanič dejal med predstavitvijo na Ptuju.

Lokalna kandidatka SD za državnozborske volitve Vlasta Stojak je izpostavila, da so na Ptuju tudi povprečne plače za 10 odstotkov nižje od slovenskega povprečja. »Izhajam iz delavske družine in brez javnega šolstva, dostopnih študentskih domov in štipendije mi ne bi uspelo,« se je predstavila Stojakova, »naš program temelji na finančnih izračunih. Je realen in želimo izboljšati položaj ljudi, javnih storitev, gospodarstva, upravljanja države in demokracije.«

Znova so izpostavili tudi programsko točko 10.000 javnih najemnih stanovanj, ki jo že imajo spisano v obliki zakona in so jo kot takšno že vložili v zakonodajno proceduro.

lt
"Naš program temelji na finančnih izračunih. Je realen in želimo izboljšati položaj ljudi, javnih storitev, gospodarstva, upravljanja države in demokracije," pravi Vlasta Stojak kandidatka SD.

Uspehe na Ptuju želijo ponoviti na državni ravni

Primer Ptuja izpostavljajo tudi zaradi dela županje Nuške Gajšek (SD), ki je uspela tradicionalno razklano mesto združiti v dialog in premostiti razlike. A to ni dovolj, zato Ptuj v naslednjem mandatu potrebuje močnega zaveznika v Državnem zboru, je prepričan Levanič. Stojakova je kot ključne projekte na Ptuju izpostavila dokončanje urgentnega centra, južne obvoznice, ureditev žitnice v arheološki muzej in program razvoja starih mestnih jeder.