Zaostrovanje?

Na Otoku že kosi tudi omikron

S.R./STA
13. 12. 2021, 14.01
Posodobljeno: 13. 12. 2021, 14.15
Deli članek:

Morebitnega zaostrovanja ukrepov pred božičem ne izključujejo.

Profimedia
Vrsta pred cepilnim centrom v londonski četrti Chelsea.

Najnovejša in tudi najbolj zaskrbljujoča različica sars-cov-2 omikron v Londonu predstavlja že približno 40 odstotkov vseh okužb, pri čemer bo delež predvidoma jutri že 50-odstotnem. Britanski premier Boris Johnson je medtem danes ob obisku cepilnega centra v bližini prestolnice dejal, da so "na žalost potrdili smrt najmanj enega bolnika z omikronom." 

Dodal je, da morajo tudi zaradi omikrona ljudje na zdravljenje v bolnišnico. "Torej ideja, da je to milejša različica virusa, je nekaj, kar moramo odmisliti, in se zavedati hitrosti, s katero se širi v populaciji. Torej je najboljše, kar lahko naredimo, da se cepimo s poživitvenim odmerkom," je poudaril britanski premier.

Zaostrovanje?

Nova različica se hitro širi tudi v drugih delih države. Britanski minister za zdravje Sajid Javid je danes sicer ocenil, da ne bodo dodatno zaostrovali ukrepov v državi, vendar Johnson kasneje ni želel zavrniti možnosti zaostritve ukrepov pred božičem.

Britanske zdravstvene oblasti so v nedeljo s tretje na četrto zvišale stopnjo ogroženosti zaradi epidemije covida-19. Kot so pojasnili, je razlog za odločitev hitro naraščanje primerov okužbe z novo koronavirusno različico omikron. Johnson je v nagovoru posvaril pred neizbežnim valom okužb z novo različico.