Absurdna pravila

Ljubljana, Koper, zdaj še Maribor! Po državi zapirajo sejemske hiške, gostinci napovedujejo tožbe

S.R., G.G./STA
13. 12. 2021, 13.35
Posodobljeno: 13. 12. 2021, 16.44
Deli članek:

Inšpektorji po državi vestno pečatijo sejemske hiške, ki navkljub odloku ponujajo hrano in pijačo. Gostnici zato napovedujejo tudi skupinsko tožbo.

Bobo
Zaprte hiške v Kopru.

Prah okoli zapečatenih sejemskih hišk na ljubljanskem Pogačarjevem trgu se še ni polegel. Spomnimo, vlada Janeza Janše je na novoletnih sejmih z odlokom prepovedala prodajo hrane in pijače, ne pa tudi kostanja. V podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) so posledično odlok zaobšli z argumentom, da gostinci na Pogačarjevem trgu delujejo v okviru tržnične dejavnosti, a so finančni inšpektorji v četrtek štiri hiške, v katerih se je prodajalo hrano in pijačo, zapečatili.

V podjetju LPT so nato v petek poudarili, da je bil ukrep inšpektorjev Finančne uprave RS (Furs) nezakonit. Po navedbah direktorja podjetja Andreja Orača Furs za to potezno ni imel pravnih argumentov, njihove navedbe, da najemniki svojo dejavnost izvajajo v okviru sejemske in ne tržnične dejavnosti, pa po njegovem mnenju »nikakor ne držijo.«

Maribor ni izjema

Inšpektorji so danes zapečatili tudi hišice za gostinsko dejavnost na Trgu Leona Štuklja v Mariboru. Tam so od sobote stregli le pijačo, ne pa tudi hrane. Strežba je bila po navedbah organizatorjev izključno sedeča, gostinci pa so pri obiskovalcih preverjali izpolnjevanje pogoja PCT.

"Gostinci v celoti upoštevajo ustno odločbo, zato so izvajanje gostinske dejavnosti prekinili in hišice zaprli. Gostinci čakajo pisno odločbo, v kateri bodo podrobneje obrazloženi razlogi za izrek ukrepa, na podlagi katerih se bodo odločali o morebitnih pravnih sredstvih," še pravijo na mariborskem zavodu za turizem.

Bobo
Zapečatene hiške na Pogačarjevem trgu v Ljubljani.

V Kopru ogorčeni

Od sobote so po obisku inšpekcije zaprte tudi hiške z gostinsko ponudbo na koprskem Titovem trgu. Inšpekcija je namreč izdala ustno odločbo o takojšnjem zaprtju, vključno s prevzemnim mestom.

Kot je v današnji izjavi za medije opozorila direktorica Zavoda za mladino, kulturo in turizem Koper Mojca Vojska, iz samega zapisnika inšpekcije izhaja ugotovitev, da se je gostinska dejavnost izvajala v sedečem režimu med 5. in 22. uro, zato ne razumejo, zakaj je do zaprtja sploh prišlo.

Vojska je dodala, da ni šlo za izvajanje sejemske dejavnosti, iz zapisnika inšpekcije pa je prav tako razvidno, da so upoštevali vse varnostne ukrepe in še več. Tako je bil prostor zagrajen in se je ob samem vstopu na teraso preverjalo izpolnjevanje PCT-pogoja.

Brez izjem

Na uradno odločbo inšpekcije gostinci še čakajo, direktorico zavoda za turizem pa skrbijo predvsem pritožbeni roki, saj bi se kaj lahko zgodilo, da bodo šele sredi januarja izvedeli, ali je sedanje zaprtje upravičeno ali ne. Medtem je bilo minuli konec tedna v Kopru veliko obiskovalcev, gostinci pa so morali biti zaprti, je dodala.

Kot je dodala, jim je inšpekcija po ovinkih nakazala, da se je vlada odločila, da ne bo dopuščala izjem. "Strinjamo se, da vlada ne dopušča izjem, dati vse v isti koš, pa tudi ne gre," je poudarila Vojska.

"Očitek, da iščemo luknje in da se hočemo nečemu izogniti, je popolnoma neupravičen," je še menila direktorica koprskega zavoda, ki si želi, da bi lahko koprski gostinci čim prej lahko spet prijeli za delo.

Poslani v Koper?

Ponudniki gostinskih storitev v zdaj zaprtih hiškah so obratovali legitimno in zelo skrbno, pa je izpostavil njihov predstavnik Andrej Krmac. Pri tem so vzpostavili "varno cono" in preverjali izpolnjevanje PCT-pogoja pred vstopom na samo prizorišče, kar ji je povzročilo dodatne stroške.

Kot je dodal, jim inšpektorici, ki sta minuli vikend zaprli hiške, nista dali utemeljenega razloga za zaprtje, pač pa sta bili po njegovem poslani v Koper, da jih zaprejo.

Zaradi zaprtja gostincem zdaj vsak dan nastaja velika materialna škoda, saj so morali nabaviti veliko hrane in pijače, ki jo morajo zdaj metati stran. Gostinci so pri tem ogorčeni in razočarani, pridobili pa so tudi pravno mnenje, da je bilo zaprtje nelegitimno in protizakonito. Kot je napovedal Krmac, bodo zato šli tudi v skupinsko odškodninsko tožbo.