Meteorologi, kot smo že poročali, največ novega snega do četrtka zjutraj pričakujejo v Julijskih Alpah, kjer lahko zapade tudi okoli pol metra novega snega. Okoli 30 centimetrov ga lahko zapade v pasu od dela Notranjske do Gorenjske in severne Primorske, v osrednjem delu Slovenije in proti Kočevskem bo padlo od 10 do 20 centimetrov snega, odvisno od nadmorske višine, na vzhodu Slovenije pa bo zapadlo od pet do deset centimetrov. Sneženje bo intenzivno, saj bo večina padavin padla v obdobju šestih ur, so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso).

Na prehodu med Notranjsko in Primorsko bo zaradi toplejšega zraka v višinah in hladnejšega pri tleh najverjetneje tudi deževalo pri negativni temperaturi. Prehodno bo možna poledica in žled, opozarjajo na Arsu.

Kje se bo pojavil žled, je težko določiti, bo pa možen na območju Postojne, malo za Javorniki, obstaja tudi možnost, da ponekod ne bo šlo samo za manjšo količino ledenih oblog in se lahko nabere tudi malce več ledu, je pojasnil dežurni meteorolog na Arsu Andrej Velkavrh.

Zaradi okrepljenega juga, nizkega zračnega tlaka in visokega valovanja bo povišana tudi gladina morja. Morje bo poplavilo nižje ležeče dele obale.

Nasvet, kaj storiti 

Zaradi napovedanega vremenskega dogajanja je Arso za danes in četrtek za velik del države, razen za severovzhod, izdal oranžno vremensko opozorilo. Uprava RS za zaščito in reševanje pa ob napovedanih padavinah poziva k previdnosti in preventivnemu ravnanju.

Ljudem svetuje, naj okoli stavb odstranijo suha drevesa oz. oklestijo veje, ki bi se pod težo snega ali žleda lahko zlomile, prav tako naj si pripravijo pesek in sol za posipanje zaledenelih površin ter orodje za odstranjevanje snega.

Na upravi svetujejo, da že med sneženjem preventivno čistimo poti in površine, ki jih uporabljamo, da smo pozorni na pokanje vej in da se izogibamo hoji pod drevesi, prav tako odsvetujejo parkiranje vozil pod drevesi.

Pozivajo tudi, naj se ne zadržujemo v bližini električnih daljnovodov, ne dotikamo pretrganih kablov in drugih delov napeljav, saj so lahko pod napetostjo. Vsem voznikom svetujejo, naj se na pot odpravijo le, če je to nujno. Tudi na Prometno-informacijskem centru za državne ceste ob napovedanem sneženju opozarjajo voznike, naj prilagodijo vožnjo razmeram na cestah in upoštevajo, da bodo za pot potrebovali več časa kot običajno.