Pošiljka snega

Prihaja intenzivno sneženje: v šestih urah do 30 centimetrov

J.P.
7. 12. 2021, 16.03
Posodobljeno: 8. 12. 2021, 06.40
Deli članek:

V sredo zvečer in v noči na četrtek bo snežilo.

Bobo
"Nametalo" ga bo v razmeroma kratkem času.

Letošnja zima je že pokazala zobe – sneg je prinesla tudi nižinam, a je le v določenih predelih Gorenjske in Koroške je zapadla večja količina snega.

Razvoj ciklona

Najnižje jutranje temperature v sredo bodo od -10 do -3 ob morju okoli 0 stopinj Celzija.

Znova jih bo pokazala v sredo zvečer in v noči na četrtek. Razlog za to bo razvoj ciklona nad severnim Sredozemljem, katerega središče bo sredi dneva najprej nad Genovskim zalivom, v večernih urah pa se bo pomaknil nad severi Jadran in s tem vplival na vreme tudi pri nas. Na Obali in v notranjosti Slovenije bo zapihal okrepljen jugo, »narivanje toplega in vlažnega zraka nad hladnim bo povzročilo izrazit dvig zračnih mas in s tem obilnejše padavine«, so zapisali meteorologi Agencije RS za okolje (Arso).

Debelina odeje

Pričakovati gre torej, da bo v sredo zvečer in v noči na četrtek v večjem delu države nekoliko intenzivnejše snežilo, marsikje v notranjosti pa bo v razmeroma kratkem času zapadlo nekje od 10 do 20 centimetrov snega.

Do četrtka zjutraj lahko v Julijskih Alpah zapade tudi do pol metra snega. Okoli 30 centimetrov ga lahko zapade v pasu od dela Notranjske do Gorenjske, v osrčju države bo predvidoma zapadlo od 10 do 20 centimetrov snega, na vzhodu od pet do 10 centimetrov. Večina snega bo zapadla v obdobju šestih ur.

Poledica in žled

Na prehodu med Notranjsko in Primorsko bo zaradi toplejšega zraka v višinah in hladnejšega pri tleh najverjetneje tudi deževalo pri negativni temperaturi.

Prehodno bo možna poledica in žled.