Kot je danes na dopisni seji odločila vlada, bo karantena na domu v tem primeru veljala tudi za tiste, ki so sicer cepljeni proti covidu-19 ali so ga preboleli.

Visoko tvegan stik glede na dopolnjen vladni odlok o izjemah od karantene na domu, , ki začne veljati v soboto, predstavljajo osebe, ki so imele epidemiološko povezavo z osebo, pri kateri je potrjeno, da je okužena z različico omikron, ali so se v zadnjih 14 dneh zadrževale ali potovale v državah in na območjih z visokim tveganjem za okužbo s koronavirusno različico omikron.

Države ali območja z visokim tveganjem za okužbo z omikron različico koronavirusa so določene v odloku, ki ureja pogoje vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanje nalezljive bolezni covida-19. Na seznam so za zdaj uvrščene Južnoafriška republika, Lesoto, Bocvana, Zimbabve, Mozambik, Namibija in Esvatini.

Vlada je na današnji dopisni seji na seznam priznanih cepiv proti covidu-19 uvrstila tudi cepivo z imenom Covaxin indijskega proizvajalca Bharat Biotech. Odločitev je 24. novembra podprla tudi posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, cepivo pa je od začetka novembra tudi na seznamu cepiv Svetovne zdravstvene organizacije.