Generacijski obrat

Neoliberalizem, ki je v NSi izkoreninil konservativnost, še ne daje pospeška

Roman Tomac
30. 11. 2021, 20.23
Posodobljeno: 30. 11. 2021, 20.47
Deli članek:

Po konservativni, materinski politiki predsednice stranke NSi Ljudmile Novak je vodenje stranke prevzel pripadnik ambiciozne linije mladcev v stranki Matej Tonin, ki predstavlja trdo neoliberalno jedro.

Bobo
Ljudmila Novak

Tudi od Tonina, Vrtovca in nekdanjega Uberjevega lobista Andrijaniča nekoliko starejši Janez Cigler Kralj, dolgoletni uradnik v poslanski skupini stranke, zdaj minister za delo, družino in socialne zadeve, je svojo konservativno, umirjeno podobo že zdavnaj vidno prilagodil novi smeri, ki veje v NSi. Mladim politikom NSi, zagledanim v avstrijskega idola Sebastjana Kurza, je ambicioznost konkretno stopila v glavo in generacijski preobrat v stranki je le še vprašanje časa. Pa bodo modno zavihani rokavi, umetelni nasmehi in lobistična iskanja interesov v kapitalu stranko, ki je prav zaradi izgube orientacije in premoči sestrske SDS že izpadla iz parlamenta, res popeljali na politični vrh države, kjer jo vidi njen predsednik Matej Tonin? Bo generacijski obrat res dvignil stranko? 

Primož Lavre
Igor Lukšič

NE NA STRANI VEČINE NE NA STRANI SREDINE

Politolog Igor Lukšič je za Delo nedavno razložil, da je ideja generacijskega preobrata, s katerim so mladci prevzeli stranko NSi, poleg odprtega sodelovanja z Janezom Janšo praktično vse, kar se je zgodilo po Toninovem prevzemu stranke. »Potem so napovedali pot v politično sredino, a tudi do tja niso prišli, ker jih je Janša ustavil in zapeljal v vlado,« je dodal Lukšič. Tudi poletni referendum o vodi je NSi, ki je po besedah njenega predsednika Tonina zmagovalni vmesnik med nesposobnim Kulom in nekoliko ostrejšo SDS, po Lukšičevih besedah prikazal kot radikalizirano desnico oziroma stranko, ki ni ne na strani večine ne na strani sredine.

BODO PODPRLI INTERPELACIJO?

Neokusno in infantilno je tudi izjavljanje predsednika NSi Tonina o prihajajoči interpelaciji proti okoljskemu ministru Andreju Vizjaku. Tonin je nedavno namreč javno povedal, da je stranka po temeljitem premisleku Vizjaku odrekla podporo, in to bi lahko pomenilo le eno: da poslanci NSi v parlamentu Vizjaka pri interpelaciji ne bodo podprli. Pa je nekaj dni za Toninovim modrovanjem za razlago njegovih besed glede odrekanja podpore Vizjaku poskrbel kar sam premier Janez Janša. Na Radiu Ognjišče je na vprašanje, kaj bo, če bo NSi podprla interpelacijo ministra SDS, mirno odgovoril, da koalicijska pogodba ne predvideva pozitivnega glasovanja na interpelacijah ministrov te vlade, lahko pa se NSi zateče k vzdržnosti na glasovanju, ki je kot rešitev v takšnih primerih predlagana v koalicijski pogodbi. NSi, katere predsednik je torej javno zavajal o tem, da je stranka Vizjaku odrekla podporo, bo torej ravnala podobno nezrelo, kot so njeni poslanci ravnali v državnem zboru v primeru interpelacije pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča: v razpravi so bili tiho, o interpelaciji pa niso glasovali. Ne tič ne miš torej.

Bobo
Matej Tonin

POTREBEN JE KORAK NAPREJ

Medtem ko je bil Toninov govor na nedavnem petnajstem kongresu NSi precej samozavesten, napuh pa je iz njegovih besed navdušenja kar drl, je nagovor nekdanje predsednice Ljudmile Novak na kongresu spet spomnil na »zlate« čase konservativne, a odločne in spravljive stranke. Novakova je med drugim povedala, da »od stranke v večji meri pričakujem to, da odločno pove, kadar so kršene človekove pravice, kadar je kršena vladavina prava, kadar demokracija v Sloveniji ne gre v pravo smer. Tukaj so oči državljanov Slovenije močno uprte prav v NSi in tukaj moramo storiti korak naprej.« Kot smo izvedeli od virov blizu LMŠ, je bil prav zaradi tega, da bi opozoril na Toninov rastoči napuh, v studiu oddaje Politično na nacionalni televiziji zadržan tudi predsednik LMŠ Marjan Šarec. »Ne, ne gre za to, da bi bil tiho. Naš predsednik nalašč ni posegal v Toninova razpredanja. Naj ljudje vendar vidijo, kakšen je, ko se ga ne ustavlja, ko se ga pusti govoriti.«